D.Rodionovs: Par Daugavpils HES būvniecības nepieciešamību varēs spriest pēc papildinformācijas saņemšanas 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Rodionovs paziņoja portālam Gorod.lv, ka šobrīd viedokli par Daugavpils HES būvniecības nepieciešamību dalās, par būvniecības priekšrocībām un trūkumiem varēs spriest pēc dažādu pētījumu un aprēķinu veikšanas.

Dmitrijs Rodionovs paziņoja, ka iepriekšējās HES būvniecības ieceres vairs neesot aktuālas, mūsdienās ir pieejamas jaunas tehnoloģijas, pateicoties kurām stacijas darbu var nodrošināt, neappludinot lielas teritorijas.

„Iniciējām šī jautājuma apspriešanu Saeimā, piedāvājot iekļaut Daugavpils HES būvniecību Latvijas Nacionālā attīstības plānā, taču tas netika izdarīts. HES būvniecības ideja nav slikta, jo tā nodrošinātu papildus darbavietas, pasūtījumus vietējām būvfirmām. Tomēr šo jautājumu varēs apspriest pēc būtības tikai, ja HES būvniecība tiks iekļauta valsts attīstības plānā.

Daugavpils HES varētu atrisināt applūšanas problēmu, bet elektroenerģijas cena vienalga nesamazinātos, iespējams, AS „Latvenergo” gūtu lielāku peļņu.

Tāpat, apspriežot šo jautājumu, jāņem vērā, ka būvniecība varētu ietekmēt dabas parku „Daugavas loki”. Pašlaik nav zināms, kādas teritorijas tiks appludinātas un kāds būs no tā labums. Lai saņemtu atbildes uz šiem jautājumiem, jāveic pētījumi. Cerams, ka HES būvniecība tiks iekļauta attīstības plānā, tad šo ideju varēs apspriest valsts līmenī”, paziņoja pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks.


Написать комментарий

Daugavpils pisēta uzbūvēta vietā kur Daugava palu laikā veido starpnoteces baseinu. Šis baseins palos kļūst par migrejošo putnu apmešanās vietu. Daugavpils pilsēta ar saviem aizsargdambjiem izjauca šo ekosistēmu. Daugavpils HES būvniecība daļēji atjaunotu šo vēsturisko kļūdu. Arī patreiz Daugavpils universitāte veic ļoti agresīvu biotopu ietekmi veicot ar vien jaunus celtbiecības darbus reliktā Daugavas vecupes ekosistēmās. Daugavpils universitāte - vislielākais dabas ienaidnieks Daugavas baseina.