Binde: trūkst analīzes par LMT un “Lattelecom” apvienošanas plusiem un mīnusiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pagaidām trūkst analīzes par SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom" apvienošanas plusiem un mīnusiem, tāpēc ceturtdien intervijā Latvijas Radio LMT prezidents Juris Binde atturīgi pauda viedokli par ideju.

Binde gan radio atzina, ka apvienošanās vai sinerģija pati par sevi nekādu labumu nesniegtu nedz LMT, nedz klientiem.

LMT šefs sacīja, ka pats nav redzējis ziņojumu, kurā ieteikta abu uzņēmumu apvienošanā, kurš nonācis Latvijas valdības rokās. Par dokumentā rakstīto Binde spriež vien no medijos rakstītā. "Es esmu neitrāls, jo man nav informācijas, kādi būtu plusi un kādi būtu mīnusi," sacīja Binde.

Binde norāda, ka atsevišķām lietām, kuras atreferē mediji, nepiekrīt. Kļūdaini esot skaidroti uzņēmumu apgrozījuma sarukuma iemesli. Binde nepiekrīt arī tam, ka LMT nespēšot izmaksāt dividendes un pārmetumam par LMT kredītiem. Arī uzņēmuma vērtība - 190 miljonu latu – ir apšaubāma. Binde radio pauda, ka LMT ir aptuveni 250 miljonus latus vērts.

Binde radio pauda, ka dokuments satur pārāk daudz dīvainas informācijas, kļūdu un tendenciozitātes. "Tas, ka "Lattelecom" un LMT viens otru ēd nost ir dogma, un visi, kas šo dogmu apšauba, ir ķeceri," sacīja Binde. Viņš arī nepiekrīt apgalvojumam, ka LMT un "Lattelecom" piedāvātie pakalpojumi ir līdzīgi.

Kā ziņots, nākamā gada laikā varētu tikt apvienoti telekomunikāciju uzņēmumi SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom", vēsta žurnāls "Ir", atsaucoties uz tā rīcībā nonākušu slepenu ziņojumu, kas iesniegts valdībā un par ko plānots lemt tuvākajā laikā.

Ekonomikas ministrija (EM) informēja, ka patlaban netiek apspriesta uzņēmumu privatizācija, bet tiek vērtēti iespējamie uzņēmumu pārvaldības modeļi, kas nodrošinātu to vērtības pieaugumu, attīstību, līdzekļu un administratīvo izmaksu ekonomiju un uzlabotu pakalpojumu un servisa līmeni klientiem.

Sākotnējais ekspertu izvērtējums liecina, ka patlaban LMT un "Lattelecom" ilgtermiņa attīstību un vērtības pieaugumu kavē uzņēmumu dibināšanas līgumos noteiktie ierobežojumi, kas neļauj uzņēmumiem noteikt darbības attīstības stratēģijas atbilstoši aktuālajām elektronisko sakaru nozares un telekomunikāciju tehnoloģiju attīstības tendencēm. Tas kopumā ilgtermiņā rada uzņēmumu vērtības pazemināšanās draudus, norāda EM.

Preses konferencē Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) informēja, ka pašlaik šis jautājums esot aktualizējies, bet vēl nav nonācis valdības dienaskārtībā. Premjers plāno tikties gan ar iesaistītajām ministrijām, gan ar kapitālsabiedrībām, lai šo jautājumu izrunātu un pēc tam lemtu par tā tālāko virzību.

Slepenajā ziņojumā esot norādīts, ka LMT vērtība kopš 2008.gada ir pastāvīgi samazinājusies un 2013.gadā varētu būt ap 149 miljoniem latu, bet "Lattelecom" šajā laikā tā ir bijusi visai stabila un 2013.gadā varētu būt ap 238 miljoniem latu. Aprēķinā esot izmantota formula: sareizināt peļņu pirms nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA ar pieci un no iegūtā skaitļa atņemt aizņēmumus no kredītiestādēm.


Написать комментарий