Pēc zemūdenes ugunsgrēka Indijā 18 pazudušo jūrnieku liktenis joprojām neskaidrs

foto: AP
foto: AP

Indijas ūdenslīdēji un glābēji turpina darbu, lai izceltu pēc ugunsgrēka Mumbajas ostā otrdien daļēji nogrimušo zemūdeni, bet 18 pazudušo apkalpes locekļu liktenis joprojām nav zināms, vēsta raidsabiedrība BBC.

Indijas ūdenslīdēji un glābēji turpina darbu, lai izceltu pēc ugunsgrēka Mumbajas ostā otrdien daļēji nogrimušo zemūdeni, bet 18 pazudušo apkalpes locekļu liktenis joprojām nav zināms, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz Krievijā ražotās zemūdenes "INS Sindhurakshak" īsi pēc pusnakts otrdien atskanēja sprādzieni un izcēlās ugunsgrēks, pēc kā tā daļēji nogrima.

Uz peldlīdzekļa pēc nelaimes palikuši aptuveni 18 jūrnieki. Glābējiem līdz šim nav izdevies nodibināt kontaktu ar iespējamiem izdzīvojušajiem, un flotes amatpersonas brīdina, ka ir "jāgatavojas sliktākajam".

Pastāv iespēja, ka zemūdenē palikušie cilvēki ir atraduši gaisa kabatas, tomēr apstiprinājums tam nav gūts, skaidro kara flotes komandieris. "Cerot uz labāko, mums ir jāgatavojas sliktākajam", komandieris Joši teica reportieriem. 

Ūdenslīdēji līdz šim esot atvēruši vienu zemūdens peldlīdzekļa lūku. No korpusa ir sākta ūdens izsūknēšana, lai zemūdeni izceltu virspusē un noskaidrotu traģēdijas iemeslus.

Pagaidām nav zināms, kas izraisījis eksplozijas uz ar dīzeļdzinēju un elektrību darbināmās zemūdenes. Sabotāžas iespēju varasiestādes vērtē kā mazticamu.

Pēc eksplozijas ugunsdzēsēji četras stundas cīnījās ar liesmām, bet sprādzienā bojātā zemūdene daļēji nogrima piestātnes ūdenī. Daudzi jūrnieki paspējuši izglābties, cietušie ir nogādāti slimnīcās, vēstīja Indijas mediji.

"INS Sindhurakshak" ir viena no desmit šīs klases zemūdenēm, ko Indija iegādājās no Krievijas laika posmā no 1986. līdz 2010. gadam. Tā aprīkota ar "Club-S" kruīza raķešu sistēmām.

2010. gadā zemūdenes akumulatoru nodalījumā izcēlās ugunsgrēks, kurā gāja bojā viens jūrnieks. Tad peldlīdzeklis tiki nogādāts uz Krieviju pārbūvei.

Nododot zemūdeni atpakaļ Indijai, tā bijusi pilnīgā darba kārtībā, norāda Krievijas firma "Zvjozdočka", kas par 80 miljoniem dolāru (42 miljoni latu) zemūdeni pārbūvēja.

Nelaime uz zemūdenes notikusi tikai dažas dienas pēc tam, kad Indija prezentēja savu pirmo pašbūvēto aviācijas bāzes kuģi "INS Vikrant".

Indija pagājušajā gadā 10 gadu līzingā iegādājas Krievijas atomzemūdeni "Nerpa".


Написать комментарий