LVRTC televīzijas tornim plāno piesaistīt ap 8 miljoniem latu lielas investīcijas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

"Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) līdz 2018.gadam vēlas īstenot vērienīgu septiņus līdz astoņus miljonus latu vērtu televīzijas torņa un tā apkārtnes rekonstrukciju, ceturtdien žurnālistiem sacīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Bokta ceturtdien iepazīstināja satiksmes ministru Anriju Matīsu un Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), un žurnālistus ar televīzijas torņa rekonstrukcijas plāniem un ideju būtiski palielināt tūristu apgrozījumu.

Ja pašreiz torni gadā apmeklē aptuveni 6000 tūristu, tad plāns pēc rekonstrukcijas, kas varētu tikt pabeigta 2018.gadā, ir palielināt tūristu skaitu līdz vairāk nekā 200 000 apmeklētāju gadā, kas ir 33 reizes lielāks skaits nekā šobrīd.

Šādu tūristu skaitu ļaujot prognozēt līdzīgā pieredze no Igaunijas televīzijas torņa apmeklētāju skaita, kurš turklāt esot nostāk no pilsētas, kas nozīmējot, ka Rīgas tornis varētu piesaistīt vēl vairāk tūristu. Puse no šiem tūristiem varētu būt vietējie, bet puse ārzemju.

Bokta izteicās, ka rekonstrukciju pabeigt līdz 2018.gadā būtu skaista dāvana Latvijai 100 gadu jubilejā.

"Tornis godam veic savus tehniskos pienākumus, nodrošinot elektronisko sakaru pakalpojumus, taču šai vietai ir pietiekami liels potenciāls, lai tā būtu ne tikai ierasta pilsētas panorāmas sastāvdaļa, bet arī visā Baltijā populārs tūrisma objekts un atpazīstams pilsētvides elements. Arī ceļot torni, tam tika noteiktas trīs galvenās vērtības - atrašanās vieta, tehnoloģiskais aspekts un tūrisma attīstība. Mums kā torņa īpašniekiem ir svarīgi saprast iespējas un virzienus, kuros mums būtu jāstrādā, lai varētu godam atbilst visām šīm vērtībām," portālam „Delfi” norādīja Bokta.

Runājot par torņa kā tūrisma objekta pievilcības palielināšanu, Bokta sacīja, ka šobrīd esot ideja torņa pakājē iebūvēt augstāko Fuko svārstu, kuru darbinātu ar elektromagnētu palīdzību. Tāpat ir plāns torņa piekājē uzbūvēt zemē iedziļinātu konstrukciju, kurai būtu zaļš jumts un brīvdabas zona, kurā būtu liela izmēra stilizēts Latvijas reljefa un kontūras attēlojums.

Tāpat tornī plānots regulāri rīkot izstādes, kurās būtu apskatāmi jaunākie tehnoloģiju un zinātnes sasniegumi. Uz šādu iniciatīvu Ušakovs reaģēja, minēdams, ka tad noteikti varētu organizēt sadarbību ar skolām, kuru skolēni varētu doties uz torni jaunākos zinātnes sasniegumus apskatīt.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīs komentēja, ka ministrija TV tornī primāri uztver kā elektropārraides objektu, tāpēc tūrisma infrastruktūrai no ministrijas finansiāla atbalsta visticamāk nebūs. Arī Rīgas mērs Ušakovs teicās, ka dome ir gatava ieguldīt tuvējās apkārtnes labiekārtošanā, bet torņa rekonstrukcijā neieguldīs.

Bokta portālam „Delfi” sacīja, ka finansējums tikšot segts no LVTRC budžeta, klāt piesaistot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

No Salu tilta līdz tornim šobrīd ir aptuveni 20 minūšu gājiens, lai atvieglotu nokļūšanu līdz potenciāli populārajam tūrisma apskates objektam, Ušakovs minēja iespēju, no tilta līdz tornim ierīkot vilcieniņu, līdzīgi kā Mežaparkā. Sabiedriskā transporta plūsmas paplašināšana Zaķusalas virzienā gan esot maz ticama.

1984.gadā uzceltais Rīgas radio un televīzijas tornis ir 368 metrus augsts, tā skatu laukums atrodas 97 metri virs Zaķusalas un tas ir augstākais publiski pieejamais skatu punkts galvaspilsētā. Labos laika apstākļos no torņa ir iespējams redzēt Rīgas HES Salaspilī un Siguldas augstākos punktus, kā arī Rīgas jūras līci.


Написать комментарий