Pēc vienošanās ar Damasku ANO ķīmisko ieroču eksperti gatavojas doties uz Sīriju

foto: AFP
foto: AFP

ANO eksperti jau tuvākajā laikā dosies ceļā uz Sīriju, lai izmeklētu informāciju par ķīmisko ieroču pielietošanu pilsoņu kara plosītajā valstī, atsaucoties uz ANO paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO ekspertu misija līdz šim nevarēja sākt darbu, jo nespēja vienoties ar Sīrijas valdību par izmeklēšanas apjomu. Tomēr 31. jūlijā panākta vienošanās, ka eksperti divu nedēļu laikā apmeklēs trīs vietas, kur, iespējams, pielietoti ķīmiskie ieroči, ziņo BBC. Ekspertu komanda ir pabeigusi gatavošanos un ir gatava doties uz Sīriju.

“Sīrijas valdība ir oficiāli apstiprinājusi sadarbības nosacījumus, kas nepieciešami, lai garantētu drošu un efektīvu misijas veikšanu,” paziņoja ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna pārstāvis Eduardo Buejs.

“Komandas izlidošana tagad ir nenovēršama,” piebilda ģenerālsekretāra runasvīrs.

Zviedru ieroču eksperta Akes Sellstrēma vadītajai 10 cilvēku komandai ir dots mandāts ziņot par to vai un kādi ķīmiskie ieroči ir pielietoti, bet tā nevarēs noteikt, kuras karojošās puses atbildība tā ir.

Pēc divu nedēļu termiņa beigām misiju varēs pagarināt pusēm savstarpēji vienojoties, skaidro ANO pārstāvis.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Rietumus ļoti satrauc iespēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki varētu pielietot ķīmiskos ieročus, kuri ir valdības rīcībā. Tāpat nopietnas bažas rada bīstamā bruņojuma nonākšana pret valdību karojošo nemiernieku rokās, kuru rindās ir daudz radikālo islāmistu un ar teroristu organizācijām saistītas personas.

ANO ir saņēmusi 13 ziņojumus par iespējamiem gadījumiem, kad konfliktā pielietoti ķīmiskie ieroči. Vienu no tiem iesniegusi Damaska, bet lielāko daļu ASV, Francija un Lielbritānija.

Gan Sīrija valdība, gan bruņotie nemiernieki noliedz, ka būtu pielietojuši ķīmisko bruņojumu, to lietošanā apsūdzot viena otru.

Tiek uzskatīts, ka Sīrijā, kura ir viena no septiņām valstīm, kas nav pievienojusies 1997. ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai, ir lieli sinepju gāzes uz zarīna krājumi.


Написать комментарий