Japānas premjers pārtrauca tradīciju atvainoties par agresiju Otrā pasaules kara laikā

foto: telegraph.co.uk
foto: telegraph.co.uk

Japānas premjerministrs Sindzo Abe pārtrauca ilggadējo valdības vadītāju tradīciju atvainoties par valsts agresīvo politiku attiecībā pret reģiona kaimiņiem Otrā pasaules kara gados, ziņo Kyodo News.

Ceremonijas, kas veltīta Japānas kapitulācijas 68. gadadienai, uzstāšanās gaitā viņš valsts vārdā deva zvērestu nekad nepiedalīties kara darbībās un veicināt mieru visā pasaulē. Tomēr S. Abe nelūdza piedošanu par valsts agresiju attiecībā pret citām Dienvidaustrumu Āzijas valstīm.

No 1994. gada tagadējā premjerministra priekšgājēji līdz ar solījumiem nekad nekarot prasīja piedošanu par kara laikā veiktajām darbībām. Šo tradīciju iedibināja Tomiiti Murajama, kurš vadīja valsti no 1994. gada līdz 1996. gadam. Pirmajā savā valdīšanas gadā viņš pauda nožēlu par Japānas agresiju reģionā.

Atzīmēsim, ka S. Abe lūdza piedošanu kapitulācijas gadadienā 2007. gadā, kad pirmo reizi sāka vadīt Ministru kabinetu. Novērotāji gaida, ka viņa pēdējā runa izsauks Japānas agresijas objektu Otrā pasaules kara laikā – Ķīnas un Dienvidkorejas neapmierinātību, raksta top.rbc.ru.


Написать комментарий