Fidels Kastro izbrīnīts, ka vēl ir dzīvs, un pēc sava prāta izskaidroja Kenedija slepkavību

foto: topics.time.com
foto: topics.time.com

Bijušais Kubas līderis Fidels Kastro rakstā, kurš veltīts viņa 87. dzimšanas dienai, atzinās, ka, smagi saslimstot 2006. gada vasarā, ka viņa dzīve „turpināsies vēl septiņus gadus”.

Publikāciju, kuru ievietoja galvenās Kubas avīzes, komandante pieskārās visdažādākajiem jautājumiem – no cilvēces rašanās līdz Kubas ārpolitikai „aukstā kara” laikā, atzīmē ИТАР-ТАСС.

„2006. gada 26. jūlijā es smagi saslimu. Līdzko es sapratu, ka tas nav galīgi, es 31. jūlijā, nesvārstoties nevienu sekundi, paziņoju, ka pārtraucu pildīt Valsts padomes un Ministru padomes vadītāja funkcijas un piedāvāju, lai ieceltais biedrs nekavējoties sāktu tās pildīt”, - pauž Fidels Kastro rakstā, kurš tika publicēts trešdien ar nosaukumu „Objektīvā patiesība un sapņi”.

Tad Fidels Kastro aicinājumā tautai paziņoja, ka savas slimības un ķirurģiskās iejaukšanās rezultātā viņš uz laiku nodod savam brālim Raulam Kastro Komunistiskās partijas CK pirmā sekretāra pilnvaras, kā arī valsts virspavēlnieka, Valsts padomes un Ministru padomes priekšsēdētāja pilnvaras, atgādina РИА "Новости".

Fidels stāsta, ka tajā laikā, neskatoties uz slimību, turpināja darbu pie savu interviju tekstiem, kuri vēlāk tika iekļauti franču žurnālista Ignasio Ramone grāmatā „Simts stundas ar Fidelu”. „Es gulēju un baidījos, ka zaudēšu samaņu diktēšanas laikā, dažkārt es aizmigu. Tomēr dienu no dienas es turpināju atbildēt uz šiem sarežģītajiem jautājumiem, kuri man likās bezgala ilgi, bet es turpināju līdz tam brīdim, kamēr nepabeidzu”, - raksta Fidels.

„Es biju tālu no tā, lai domātu, ka mana dzīve turpināsies vēl septiņus gadus”, - raksta Kubas revolūcijas līderis. „Tikai tādā veidā es spēju izlasīt un apgūt daudzas lietas, kuras man bija jāapgūst ātrāk. Domāju, ka jaunie atklājumi jūs visus pārsteidza”, - viņš turpinājumā teica.

20. gs. 60. gadu sākumā PSRS paziņoja, ka vairāk neaizsargās Kubu

Kastro īsi pastāstīja par savām attiecībām ar dažiem PSRS vadītājiem. Viņš atzīmēja, ka Jurijs Andropovs, kurš nāca pie varas 1982. gadā, bija nopietns un „ļoti vaļsirdīgs cilvēks”. „Viņš pateica, ja ASV jums uzbruks, jums nāksies cīnīties pašiem”, - norādīja komandante. Tomēr Andropovs piekrita bez maksas piegādāt ieročus uz Kubu. Tomēr kubieši nolēma prasīt bruņojumu, kas ir pietiekams salas valsts miljona karavīru apgādei, „citiem draugiem”.

Kubai palīgā nāca „biedrs Kim Ir Sens, veterāns un nevainojams cīnītājs”, kurš nosūtīja uz salu bez maksas „100 tūkstošus Kalašņikova automātu” un apbilstošu munīcijas daudzumu, Fidelu citē BBC.

Īpaši siltus vārdus Kastro veltīja Venecuēlas prezidentam Hugo Čavesam, kurš nomira šī gada martā. Kubas revolūcijas līderis nosauca Čavesu par labāko draugu, kurš viņam bija tajos gados, kad viņš aktīvi nodarbojās ar politiku. „Bolivārs bija viņa skolotājs un ceļvedis, kurš viņu vadīja”, - atzīmēja Kastro. „Abiem bija pietiekami diženuma, lai ieņemtu goda vietu cilvēces vēsturē”.

„Tika plānots saistīt Kubu ar Kenedija slepkavību”

Kubas revolūcijas līderis rakstā kritizē oficiālo ASV prezidenta Džona Kenedija slepkavības versiju, saskaņā, ar kuru Amerikas līderi sašāva bijušais jūras kājnieks Li Harvi Osvalds.

„Es no savas puses izpētīju, ko varēju. Vai, pareizāk sakot, pieņēmu, kas tajā dienā notika (kad gāja bojā Kenedijs). Li Harvi Osvalda uzvedība bija dīvaina. Es uzzināju, ka viņš mēģināja apmeklēt Kubu neilgi pirms Kenedija slepkavības, un tiek domāts, ka viņš šāva no pusautomātiskas šautenes ar optisko tēmekli pa kustīgu mērķi”, - raksta Fidels.

„Es ļoti labi protu izmantot šo ieroci. Kad šauj, tēmeklis nobīdās un mērķis uz kādu momentu pazūd, bet tas nenotiek ar citu ieroču tēmekļiem. Teleskopiskais tēmeklis ir ļoti precīzs, ja ieroci uzstāda ar atbalstu, bet ir šķērslis, ja mērķis ir kustīgs. Runā, ka bija divi nāvējoši šāvieni ar intervālu dažas sekundes”, - atzīmē Fidels.

Turklāt Kubas revolūcijas līderis nosauc par „cinisku joku” nakts kluba īpašnieka Džeka Rubi, kurš nošāva Osvaldu policijas iecirkņa teritorijā, paskaidrojumus un kurš savas darbības izskaidroja ar vēlmi atbrīvot Kenedija atraitni no nepieciešamības uzstāties kā lieciniecei tiesas prāvā prezidenta slepkavības lietā.

„Es negribu izvirzīt apsūdzības, tā ir viņu lieta, bet runa ir par to, ka tika plānots saistīt Kubu ar Kenedija slepkavību”, raksta Fidels.


Написать комментарий