Vicemērs: Daugavpilī tiks kardināli mainīta pieeja atkritumu savākšanai un utilizācijai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vicemērs Pēteris Dzalbe paziņoja portālam Gorod.lv, ka līdz gada beigām Daugavpilī tiek plānots izsludināt konkursu par sadzīves atkritumu savākšanu un izvešanu, kā arī nākotnē pašvaldība atbalstīs informatīvās kampaņas un citus pasākumus, kuri aicinās iedzīvotājus šķirot atkritumus, jo šādā gadījumā atkritumu izvešana un utilizācija maksās mazāk.

Pēteris Dzalbe paziņoja, ka Daugavpilī jāizveido vietas, kurās pilsētnieki varēs nodot lielgabarīta atkritumus. Nododot noteiktā veida atkritumus, piemēram, stikla taru, cilvēki varēs saņemt par to atlīdzību.

Vicemērs atzīmēja, ka atkritumu šķirošana esot viena no ES prioritātēm, un agrāk tika īstenota programma, kuras ietvaros pilsētā tika uzstādīti pirmie divi stikla taras pieņemšanas automāti. Taču pašvaldība un RTU, kas aicināja iesaistīties projektā, neparakstīja vienošanos, jo, pēc P.Dzalbes vārdiem, Daugavpilī ir spēkā līgums, saskaņā ar kuru visiem pilsētā savāktajiem atkritumiem jābūt nogādātiem šķirošanas punktā, un neviens cits nevar nodarboties ar šķirošanu.

Vicemērs atzīmēja, ka pilsētnieki jāiemāca šķirot atkritumus, jānodrošina, lai šis process būtu ērts. Pēteris Dzalbe cer, ka Daugavpilī tiks kardināli mainīta pieeja atkritumu savākšanai un utilizācijai, pilsētnieki saņems atlīdzību par atbildīgu šķirošanu, pilsēta kļūs tīrāka.

Jāpiebilst, ka, piemēram, Rīgā no 1.janvāra sadzīves atkritumu izvešanas maksa varētu pieaugt, jo spēkā stāsies jaunie atkritumu utilizācijas noteikumi, laikrakstam „Latvijas avīze” paziņoja SIA „L&T” vadītājs Reinis Ceplis. Rīgas dome pirkšot konteinerus, lai ikviens rīdzinieks varētu atkritumus šķirot. Konteinerus iecerēts pirkt ar līzinga nosacījumiem, maksājumi būšot jāveic atkritumu apsaimniekošanas firmām kā nomas maksa par šīm tvertnēm. SIA „L&T” vadītājs R.Ceplis atzīmēja, ka pagaidām nav zināms, cik par jaunajiem konteineriem maksās pilsēta un kādas izmaksas liks apsaimniekotājam iekļaut tarifā, tādēļ pastāv iespēja, ka atkritumu izvešana maksās vairāk.


Написать комментарий