DU prorektore: Nav iespējams uzlikt absolventiem par pienākumu nepamest valsti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils universitāte (DU) ir lielākā reģionālā augstskola, kura ik gadu piedāvā studentiem ap 700 budžeta vietu.

Tomēr daudzi no mums dzirdējuši stāstus, kuros jaunieši, iegūstot bezmaksas augstāko izglītību Latvijas augstskolās, dodas uz ārzemēm, kur atrod labi apmaksātu darbu. Savukārt mūsu valstī ir vērojams kvalificēto speciālistu trūkumus.

Šajā sakarā portālam Gorod.lv radās jautājums, vai nebūtu iespējams kādā veidā studentiem, kuri augstāko izglītību ir ieguvuši uz valsts rēķina, uzlikt par pienākumu palikt Latvijā, tādējādi atmaksājot viņu izglītības iegūšanā ieguldītos līdzekļus. Uz mūsu jautājumu atbildēja DU prorektore Irēna Kaminska.

„Nav iespējams uzlikt absolventiem par pienākumu nepamest valsti, jo valsts nevar nodrošināt katru absolventu ar garantēto darbavietu”, teica I.Kaminska.

Pēc prorektores vārdiem, visas robežas ir atvērtas, tādēļ nevienam nav tiesību piespiest jaunieti palikt valstī. Absolventiem, kuri ir spējīgi konkurēt Eiropas darba tirgū, ir brīvā izvēle un iespēja izvēlēties izdevīgāko variantu.

„Lai studenti paliktu valstī, ir jāuzlabo valsts ekonomiskā situācija, tad absolventi nevēlēsies pamest Latviju”, paziņoja I.Kaminska.


Написать комментарий