Āboliņš: atbalstīs «Liepājas metalurga» TAP pasākumu plānu 1

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Valsts kā lielākais uzņēmuma kreditors, ko Finanšu ministrijas vārdā pārstāv Valsts kase, no valsts puses atbalstīs finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plānu, šodien pēc valdības sēdes sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, informē nozare.lv.

TAP pasākumu plānā ir paredzēts, ka visa valsts līdz šim ieguldītā summa tiks atdota valstij, plāns neparedz parāda norakstīšanu vai kapitalizāciju, līdz ar to valsts kā kreditors šo plānu var atbalstīt, sacīja Āboliņš.

"TAP pasākumu plāns paredz arī procentu maksājumus valstij par to summu, kas uzņēmuma vietā tika samaksāta Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.". Šie pamatprincipi ir pieņemami, tāpēc varam plānu atbalstīt," sacīja Āboliņš.

Valsts kases pārvaldnieks piebilda, ka kreditori jau sen ir norādījuši, ka uzņēmuma akcionāriem vai nu pašiem jāiegulda līdzekļi uzņēmumā, vai arī jāatdod savas akcijas kreditoriem.

Viņš arī piebilda, ka TAP pasākumu plānā nav paredzēts, ka valstij būtu jāiegulda vēl kādi papildu līdzekļi, un izteica cerību, ka nākamreiz, kad uzņēmuma akcionāriem būs jāatdod savas akcijas, tas būs reāls darījums, nevis publisks blefs, kā tas bijis šoreiz.

"Liepājas metalurga" kreditoru kluba pieaicinātā finanšu konsultanta "Prudentia Advisers" partneris Kārlis Krastiņš sacīja, ka konsultants TAP pasākumu plāns ir saskaņojis, tagad lēmums jāpieņem kreditoriem - banku un uzņēmumu valdēm.

"Tas būtībā ir jauns uzņēmuma biznesa plāns, kas detalizēti pa mēnešiem paredz, kādas darbības uzņēmumam jāveic, kādas ir naudas plūsmas, kādi maksājumi jāveic, lai uzņēmums atgrieztos uz rentabilitātes ceļa.

Kreditori uzskata, ka uzņēmums var strādāt un šis plāns parāda ceļu, kā to īstenot. Tas ir svarīgs arī potenciālajam investoram, lai tas varētu ienākt uzņēmumā, izmantojot TAP kā lietussargu, kas ļauj uz diviem gadiem iegūt aizsardzību pret nelabvēlīgiem kreditoriem," sacīja Krastiņš.

Viņš piebilda, ka uzņēmumam nav vajadzīgi kādi glābēji, bet reāli investori. "Patlaban nav kāda viena vēlamā investora. Nepieciešams investors, kuram ir skaidrs skatījums uz uzņēmuma nākotni, kas sakrīt ar kreditoru skatījumu, un reāla nauda, par kuru var pārliecināties. Tas ir pausts arī TAP pasākumu plānā," sacīja Krastiņš.

"Prudentia Advisers" partneris norādīja, ka kreditoru un konsultanta mērķis ir radīt konkurenci starp potenciālajiem investoriem, lai varētu iegūt vislabāko cenu un vislabākos nosacījumus. "Tas ir normāli, ka šādā situācijā, kad uzņēmums ir nonācis grūtībās, ir daudzi investori, kas cer to iegūt par lētu naudu. Skaidrs, ka "Prudentia" to nepieļaus, cik tas ir mūsu spēkos. Patlaban galvenā problēma ir akcionāri, citu problēmu, kas traucētu investoram ienākt uzņēmumā, nav," uzsvēra Krastiņš.

Viņš piebilda, ka vairāki investori jau ir veikuši uzņēmuma padziļināto izpēti un atzinuši, ka no tehnoloģiju puses viss ir kārtībā, problēmas ir mārketingā, tirdzniecībā un daudzajos starpniekos, kas ir apkārt uzņēmumam.

Jautāts, vai TAP pasākumu plāns paredz arī kādus ieguldījumus no kreditoru puses, Krastiņš sacīja, ka lielākās summas, kas nepieciešamas uzņēmumam, paredzētas nevis investīcijām, bet apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai.

"Aptuveni 20% no šīs summas nodrošinātu piegādātāji, atliekot maksājumus par elektroenerģiju, par gāzi, par metāllūžņiem un tamlīdzīgi. Aptuveni 80% no apgrozāmajiem līdzekļiem ir jānāk no investora. Tātad daļa no kreditoru klubā esošajiem kreditoriem, kas ir uzņēmuma piegādātāji, ar šo TAP pasākumu plānu nāk pretī uzņēmumam un sniedz apgrozāmo līdzekļu finansējumu. Tiešā veidā nekāda valsts līdzekļu ieguldīšana uzņēmumā nav plānota," uzsvēra Krastiņš.

Viņš piebilda, ka līdz 26.augustam TAP pasākumu plāns ir jāiesniedz tiesā, un lai tiesa šo dokumentu pieņemtu, to ir jābūt parakstījušam noteiktam kvorumam no nodrošinātajiem un nenodrošinātajiem kreditoriem.

"Pēc tam tiesa šo dokumentu pētīs, jo tas ir ļoti apjomīgs. Prognozējam, ka tas prasīs aptuveni divas līdz trīs nedēļas, pēc tam TAP pasākumu plāns ir vai nu jāapstiprina, vai jānoraida. Ja tas tiek apstiprināts, tad seko noteikti soļi, kas jāizpilda. Ja tas netiks izpildīts, tad TAP administrators likumā noteiktajā kārtībā prasīs uzņēmuma maksātnespēju, savukārt, ja TAP plāns tiks pildīts, tad viss būs kārtībā un uzņēmums strādās," sacīja Krastiņš.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.


Написать комментарий

Kredīts uzņēmumiem uz ļoti izdevīgiem noteikumiem, piesakies jau tūlīt un piesaisti naudu! Vairāk info: https://www.cityfinances.lv/kredits-uznemumiem/