Socioloģiskā aptauja parādīja, ka jaunie Krievijas pilsoņi uzskata karjeru par svarīgāku nekā ģimene

foto: rieltkazna.ru
foto: rieltkazna.ru

Saskaņā ar socioloģiskās aptaujas datiem trešdaļa Krievijas pilsoņu uzskata, ka apvienot bērnu audzināšanu ar veiksmīgu karjeru ir dzīšanās pēc diviem zaķiem.

Turklāt Krievijas pilsoņu vecumā līdz 24 gadiem un vecākās paaudzes cilvēku domas stipri atšķiras: jaunatnei pirmajā plānā izvirzās karjera, ziņo portāls Superjob.

Aptauja tika veikta ekonomiski aktīvo Krievijas pilsoņu vidū, kas ir vecāki par 18 gadiem. Respondentiem tika piedāvāts atbildēt uz jautājumu: „Kad ar lielāku varbūtību sieviete var izveidot karjeru: pirms vai pēc bērna/bērnu piedzimšanas?”. 31% aptaujāto cilvēku ir pārliecināti, ka pēc bērna piedzimšanas sievietei kļūst grūtāk veidot karjeru. Viņi atbildēja – „līdz bērnu piedzimšanai”. Starp citu par šo variantu nobalsoja lielākais jauniešu skaits – 42%, kas vairākas reizes pārsniedz vecākās paaudzes cilvēku atbilžu skaitu uz šo jautājumu, - ziņo newsru.com.

Toties vairāk nekā trešdaļa (38%) aptaujāto, kas ir vecāki par 45 gadiem, izvēlējās atbildes variantu „Bērnu piedzimšana neietekmē sieviešu karjeru”.

„Līdz ar pieredzi nāk sapratne, ka karjera un bērni ir savstarpēji nesaistītas lietas. 38% vecākās paaudzes Krievijas pilsoņu atbalsta tieši šādu redzes viedokli”, - komentēja pētniecības centra Superjob.ru vadītāja Nataļja Golovanova.

22% respondentu paziņoja, ka sieviešu karjera var attīstīties pēc bērna piedzimšanas. Daudzi aptaujātie to izskaidroja ar to, ka sievietei ar bērnu rodas stimuls vairāk nopelnīt. Trešdaļa aptaujāto (33%) nesaista bērnus un karjeru, domājot, ka viss ir atkarīgs no apkārtējo atbalsta. 14% aptaujāto nedeva konkrētu atbildi.

Aptauja rāda, ka Krievijas pilsoņu pārliecība mainās. Līdz 24 gadu vecumam vairākums (42%) sapņo par veiksmīgu karjeru, kurai bērni var tikai traucēt. Vecumā no 25 līdz 34 gadiem pārliecināto skaits samazinās – 35% uzskata, ka karjera jāveido pirms bērna piedzimšanas. Vecumā no 35 līdz 44 gadiem jau tikai 27% tā domā un, sākot no 45 gadiem, tikai 26% aptaujāto karjeru izvirza pirmajā vietā.

Psihologs Sergejs Seliverstovs intervijā „Коммерсант FM” rezumēja aptaujas rezultātus. Pēc viņa domām sabiedrībā parādījās jaunas vērtības: „Jaunatne tagad negrib uzņemties atbildību, saskatāms ieilgušais infantilisms”.


Написать комментарий