Tallinā tiks atklāts bareljefs pirmajam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam

foto: Scanpix
foto: Scanpix

22.augustā Tallinā tiks atklāts bareljefs pirmajam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam, šādi pateicoties viņam par ieguldījumu Igaunijas neatkarības atjaunošanā 1990.-1991.gadā tik miermīlīgā veidā.

Atklāšanas ceremonijā piedalīsies daudzas tā laika un arī šodienas amatpersonas, kā arī B.Jeļcina atraitne Naina Jeļcina.

Atklāšanas ceremonijā tiks nolasīts arī bijušā Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētāja Anatolija Gurbunova vēstījums. “Esmu personiski ļoti aizkustināts par to cieņu, kuru Igaunijā izrāda pret Borisa Jeļcina ieguldījumu. Personiski tāpēc, ka arī man vairākus gadus bija iespēja sadarboties ar viņu. Viņš bija vēsturiska personība, un veica neatsveramu ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanā,” uzskata Anatolijs Gorbunovs.

“1991.gada 13.janvārī, Lietuvas tautai tik traģiskajā dienā, Igaunijas kolēģi bija uzaicinājuši B.Jeļcinu uz Tallinu, kur kopīgais Baltijas valstu un suverēnās Krievijas sniegtais paziņojums ANO, kā arī B.Jeļcina pārrunas ar armijas pārstāvjiem, bija tas izšķirošais pretspars tā laikā reakcionārajiem spēkiem,” atminas Anatolijs Gorbunovs.

Bareljefa uzstādīšana ir pilsoniskās iniciatīvas projekts. To sākotnēji iniciēja 39 Igaunijā pazīstami uzņēmēji un sabiedrībā zināmi cilvēki, tai skaitā disidenti, politiķi, akadēmiķi, advokāti un sociologi. Tie ir dažādu tautību un dažāda vecuma cilvēki.

Pasākuma rīkotāji akcentē, ka saistībā ar B.Jeļcina ieguldījumu Igaunijas neatkarības atjaunošanā, īpaši atzīmējami ir divi 1991. gada datumi. 13.janvāris, kad B.Jeļcins, būdams Tallinā, pauda nepārprotamu jaunās Krievijas atbalstu Baltijas neatkarības centieniem, kā arī 24.augusts, kad B.Jeļcins, būdams aizņemts ar notiekošo Maskavā pēc puča, atrada laiku, lai tiktos ar Igaunijas delegāciju un Krievijas vārdā parakstītu aktu par Igaunijas neatkarības atzīšanu.

Bareljefs B.Jelcinam atradīsies uz Tallinas centrā, uz vēsturiskā vecpilsētas mūra, Nunne ielas sākumā.

Bareljefa izgatavošana un uzstādīšana ir veikta par Igaunijā uzņēmēju un iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem.

Bareljefa autors ir jaunais igauņu skulptors Rene Reinumjaē, kurš šo bareljefu izgatavoja par pamatu ņemot Jeļcina krūštēlu, kuru radījis Ņujorkā dzīvojušais un pasaules pazīstamais skulptors Ernsts Ņeizvestnijs. Savukārt arhitektonisko risinājumu izstrādāja Igaunijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs Viljārs Lohu.

22.augustā no plkst. 14:00 līdz 15:30 notiks arī organizatoru rīkota apaļā galda diskusija.


Написать комментарий