Klimatologi nosauca jaunu pasaules gala datumu: visas pilsētas nokļūs zem ūdens

foto: twilight-zone.ru
foto: twilight-zone.ru

Zinātnieki pareģo, ka jau pēc nedaudzām desmitgadēm Pasaules okeāns appludinās visas pilsētas, varu pār pasauli iekaros medūzas un ies bojā vismaz 100 miljoni cilvēku.

Ūdens līmenis Pasaules okeānā līdz 2100. gadam paaugstināsies vairāk nekā par metru, tiek teikts Starpvaldību klimata izmaiņu ekspertu grupas ziņojumā. Pētnieki atzīmē, kas izraisīs globālo sasilšanu, kura kā pieņemts domāt, ir cilvēka postošās darbības rezultāts. Kopējās ainas pasliktināšanās pēc viņu vārdiem ir novērojama ne vienu vien desmitgadi.

„Ir visai iespējams, ka novērojamo vidējās pasaules gaisa temperatūras paaugstināšanos periodā no 1951. gada līdz 2010. gadam vairāk nekā par pusi nosaka antropogēno faktoru ietekme”, - citē ziņojuma fragmentu Утро.ру.

Klimatologi brīdina: lai mainītu situāciju, steidzami jāsamazina sadegšanas produktu izmešus atmosfērā.

Ziņojumā sniegtos datus tiek plānots apspriest konferencē Stokholmā, kura notiks tuvākajā laikā. Tajā piedalīsies zinātnieki un pasaules valstu valdību pārstāvji. Konferences rezultātus publicēs septembrī.

Iepriekš jūras biologi sniedza savu redzējumu par situācijas ar globālo sasilšanu attīstību, paziņojot, ka Pasaules okeānā cilvēka darbības dēļ turpinās zivju skaita samazināšanās, toties medūzu populācija pieaug lielos tempos. Daudzējādā ziņā to ietekmē mākslīgo rifu būvniecība, kuri aizsargā pludmales no vētras viļņiem.

Savukārt Vācijas Polāro un jūras pētījumu institūta speciālisti konstatēja, ka Ziemeļu Ledus okeāna dibens burtiski ir pārvērties par atkritumu kapsētu – tas pilnībā ir noklāts ar plastikāta un citiem atkritumiem. Šāda situācija ir ārkārtīgi postoša ekosfērai.

Globālā sasilšana apdraud arī cilvēkus. Pēc humanitārās organizācijas DARA datiem līdz 2030. gadam tā kļūs par vairāk nekā 100 miljonu cilvēku nāves un pasaules IKP samazināšanās par 3,2% iemeslu.


Написать комментарий