Vēstures un filozofijas fakultāte (VFF) no Vecrīgas - Mārstaļu ielas 28/30 - pārcelta uz Aspazijas bulvāri 5, kur izvietota Ekonomikas un vadības fakultāte (EVF), bet Medicīnas fakultāte, kas atradās Šarlotes ielā 1a, tikšot pārcelta uz LU centrālo ēku, savukārt daļa no MF lekcijām notiks Aspazijas bulvārī 5, jo tur jau atrodas šīs fakultātes zobārstniecības apmācību kabinets. LU uzsver, ka Šarlotes ielas nams nepieder LU.

Savukārt VFF uz Aspazijas bulvāri pārcelta pēc pašas fakultātes lūguma. Tas darīts, lai samazinātu uzturēšanas izmaksas, turklāt telpas arī bijušas par lielu un daļa no tām neesot bijušas noslogotas.

LU atzīmē, ka EVF brīvas telpas atrastas, jo studentu skaits universitātē kopumā samazinās, tāpēc LU cenšoties optimizēt izmaksas un izmantot telpas efektīvi.

Gājienā uz "jaunajām mājām", kurās VFF faktiski atrodas kopš šā gada jūlija, fakultātes studenti un mācībspēki dosies jaunā akadēmiskā gada sākumā - 31.augustā. Fakultātes studentu pašpārvaldē portālam "Delfi" norādīja, ka ziņa par pārcelšanos, tāpat kā pirms četriem gadiem, "studentu un pasniedzēju vidū lielākoties tiek uztverta ar skumjām", taču iepriekšējā pieredze apliecinājusi, ka studenti ir spējīgi "jebkuru māju pārveidot par mājām".

2009.gada nogalē, kad VFF no telpām Brīvības bulvārī 32, kur tā atradās 63 gadus, pārcēlās uz Mārstaļu ielu, kā pārcelšanās iemesls tika minēts ap 150 000 latu finansiālais ietaupījums, jo Mārstaļu ielas nams esot LU īpašums, tāpēc ietaupīt izdošoties uz nomas un apsaimniekošanas maksas rēķina. Tika norādīts, ka telpas Brīvības bulvārī 32 pieder "Valsts nekustamajiem īpašumiem" (VNĪ) un atrasties tur ir pārlieku dārgs prieks.

VNĪ portāls "Delfi" uzzināja, ka šobrīd uz šīm telpām paredzēts pārcelt daļu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja eksponātu, kas cieta Rīgas pils ugunsgrēkā naktī uz 21.jūniju. Galīgā vienošanās gan par to vēl neesot panākta. VNĪ solīja precizēt, kādi bijuši VNĪ plāni šo telpu izmantošanai pirms Rīgas pils ugunsnelaimes.

Kad VFF no Brīvības bulvāra 32 tika pārcelta uz Mārstaļu ielu, LU paziņoja, ka Mārstaļu ielas telpas esot LU īpašums un tieši tas VFF atrašanos Vecrīgā padarīšot lētāku. Tomēr LU portālu "Delfi" informēja, ka Mārstaļu ielas telpas nepieder vis LU, bet gan Izglītības un zinātnes ministrijai. LU šīs telpas turpmāk plānojot iznomāt, saglabājot lietošanas tiesības. Tāpat pastāv iespēja izvietot šajā ēkā kādu no LU struktūrvienībām. Par to gan vēl tikšot lemts.

Konkrētu finansiālo ietaupījumu, kāds radīsies, pārceļot VFF no Mārstaļu ielas uz Aspazijas bulvāri, LU patlaban nenosauc, norādot, ka "ir veikti aprēķini, un tie liecina, ka izmaksas būs ievērojami mazākas." Kā piemērs tiek minēts tas, ka nomas maksa nebūs jāmaksā, jo ēka Aspazijas bulvārī 5 ir LU īpašums.

Turklāt fakultātes telpu kopējā platība no 880 kvadrātmetriem Mārstaļu ielā samazināšoties uz 550 kvadrātmetriem Aspazijas bulvārī, tādejādi sarukšot arī kopējie izdevumi.

Kā norāda LU, EVF telpas nākamajā akadēmiskajā gadā izmantos arī Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) studenti, jo šai fakultātei, kurai ir sava ēka Visvalža ielā 4a, jo šīs fakultātes ēkā nav lielo auditoriju.

LU akcentē, ka ir jāņem vērā - Universitāte ir viena organizācija un nepastāv tik strikts dalījums, jo citu fakultāšu telpas regulāri izmanto dažādas fakultātes, gan lai organizētu starpfakultāšu lekciju kursus, klausītos brīvās izvēles kursus, izmantotu lielākas vai mazākas auditorijas kādu nav pašas fakultātes ēkā un citiem nolūkiem.

Jau vēstīts, ka šogad LU Vienotās uzņemšanas pamatstudiju programmās konkursa gala rezultātā vietas ieguvuši 3123 reflektanti, kas ir par 11% mazāk, nekā pērn.

LU gan vērš uzmanību uz to, ka Latvijā kopumā kļūst mazāk vidusskolu beidzēju, kas skaidrojams ar demogrāfisko situāciju valstī, līdz ar to ir mazāk cilvēku, kas var un vēlas iestāties augstskolā. Vidusskolu absolventu skaits šogad esot samazinājies par aptuveni 14%.

LU MF tika izveidota 1919. gada 28. septembrī ārstu gatavošanai, bet padomju laikos likvidēta. LU MF tika atjaunota 1997. gada 29. decembrī, bet svinīgi atklāta 1998. gada 4. septembrī.

LU VFF pirmsākumi rodami 1919. gadā vienlaikus ar LU dibināšanu. No 1946.gada līdz 2009.gadam VFF atradās Brīvības bulvārī 32. 1970. gadā, reorganizējot Vēstures un filoloģijas, kā arī Juridisko un filozofijas fakultāti, tika izveidota Vēstures un filozofijas fakultāte, kas pastāv līdz mūsdienām.

LU dibināta 1919.gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tai ir 13 fakultātes un 21 institūts.

Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.