Facebook plāno pie interneta «pieslēgt» visu cilvēci

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Sociālā tīkla Facebook izpilddirektors Marks Cukerbergs iecerējis panākt interneta pieejamību visiem septiņiem miljardiem zemeslodes iedzīvotājiem. Šo ieceri plānots sasniegt ar lielāko mobilo tehnoloģiju kompāniju palīdzību.

M. Cukerbergs izplatītā paziņojumā norāda, ka šobrīd tikai 2,7 miljardiem cilvēku – jeb vienai trešajai daļai no pasaules iedzīvotāju skaita – ir pieeja internetam. Savukārt interneta lietotāju skaits aug lēni – par 9% gadā.

Lai šo situāciju mainītu, Facebook kopā ar tādiem partneriem kā Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm un Samsung iecerējis izstrādāt kopējus projektus, dalīties zināšanās un «mobilizēt nozari un valdības», lai palielinātu pasaules iedzīvotāju skaitu, kuriem ir pieejams internets. M. Cukerbergs norāda, ka minētajām kompānijām ir ilga sadarbības vēsture ar mobilajiem operatoriem un tās varēs uzņemties vadošas lomas iniciatīvā, kurai pievienosies nevalstiskās organizācijas, akadēmiķi un eksperti. Facebook virzītais projekts nosaukts par Internet.org.

Kā vienu no svarīgākajiem paveicamajiem darbiem M. Cukerbergs atzīmē interneta pieejas cenas samazināšanu. Iniciatīvas partneri apņēmušies strādāt pie tā, lai samazinātu mobilā interneta cenas un paplašinātu tā izplatību – piemēram, izstrādājot lētākus viedālruņus. Tāpat paredzēts veikt vērienīgas investīcijas datu efektīvākā izmantošanā – samazinot programmatūrai un interneta pakalpojumiem nepieciešamo datu apjomu. Kompānijas iecerējušas strādāt pie jaunu datu kompresijas metožu izveidošanas, kā arī izstrādāt sistēmas, kas datus uzglabā efektīvāk.

«Viss, ko Facebook ir izdarījis – bijis saistīts ar ļaušanu cilvēkiem sazināties savā starpā visā pasaulē. Jaunattīstības valstīs joprojām ir daudz barjeru, kas liedz piekļūt zināšanām. Internet.org nodrošina partnerattiecības starp kompānijām, kas strādās pie tā, lai šīs barjeras likvidētu,» norādījis M. Cukerbergs.

Db.lv jau rakstīja par tehnoloģiju kompāniju projektiem, kas saistīti ar interneta nodrošināšanu tiem zemeslodes iedzīvotājiem, kuriem tas nav šobrīd pieejams. Tehnoloģiju kompānija Google uzsākusi speciālu balonu palaišanu zemes atmosfēras augstākajos slāņos, lai tos izmantotu kā interneta raidītājus. Gaisa baloni nodrošināšot 3G līdzvērtīgu interneta ātrumu grūti pieejamās vietās

Savukārt jūnijā kompānija O3b Networks, Ltd. zemeslodes orbītā palaida pirmos četrus no kopumā astoņiem satelītiem, kas attāliem zemeslodes rajoniem varētu nodrošināt internetu. O3b ar savu programmu iecerējusi daudzās pasaules valstīs piedāvāt lētu ātrgaitas internetu un mobilos sakarus. Kompānija norāda, ka ar satelītiem būs iespējams piedāvāt internetu 70% zemeslodes iedzīvotāju. Tāpat O3b Networks plāno nodrošināt ātrgaitas internetu arī kruīza kuģiem, kas ceļo pa pasaules okeāniem.


Написать комментарий