Latvijā no Pamira atgriezušies alpīnisti, kuri atklāja virsotni «Rīga»

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Mājās no trīs nedēļas ilgušas ekspedīcijas atgriezušies Latvijas alpīnisti, kuri sasnieguši iepriekš neiekarotu Pamira kalnu virsotni - nu tā nodēvēta par Rīgu, vēsta LNT ziņas.

Alpīnistiem jau pirms došanās uz Tadžikistānu bija apņemšanās uzkāpt citu ekspedīciju iepriekš neiekarotā virsotnē.

Kaut kalnos kāpšana pieskaitāma pie ekstrēmām nodarbēm, mājās pārbraukušie alpīnisti mierina - šajā ekspedīcijā iztikts bez izteikti bīstamiem momentiem. Brīžam neplānotu dīkstāvi sagādājuši vien nelabvēlīgi laikapstākļi un pašu organisms.

"Bija sarežģījumi ar vēderu - organisms un vielmaiņa pārskaņojas. Tāpat viena diena "izkrita", jo bija pilnīgs sniegputenis, un nekur nevarēja iet. To dienu nodzīvojām teltī, un viesturs mums taisīja kanapē maizītes" LNT ziņām norāda viens no alpīnistiem Valdis Puriņš.

Saskaņā ar alpīnisma tradīciju, pirmajiem virsotnes iekarotājiem ir tiesības tai dot vārdu. 5608 metrus augstā virsotne nu nosaukta par Rīgu.

Alpīnisti virsotnē kā piemiņu atstāja termosā ievietotus priekšmetus, kas viņiem saistās ar Latvijas galvaspilsētu.

"Mājās pie rakstāmgalda bijām izraudzījuši citu virsotni, bet uz vietas sapratām, ka ir arī skaistākas. Izvēlējāmies varbūt nedaudz tehniski sarežģītāku, taču tādu, kas tiešām izceļas citu starpā kā ļoti skaista virsotne. Strauji pamainījām plānus, lai ir skaisti, jo Rīga taču ir skaista pilsēta," stāsta Viesturs Silenieks.

Jāatgādina, ka Pamira kalnos šī nu ir jau otrā virsotne, kas nes ar mūsu valsti saistītu nosaukumu, jo tur atrodas arī Latvijas vārdā nosaukta smaile.


Написать комментарий