„Pārgulēšanas tradīcija” nav kultūras fenomens, bet vienkārši sekss bez saistībām

foto: vk.com
foto: vk.com

Kādēļ ASV pēkšņi sāka uztraukties, ka studenti stājas gadījuma rakstura seksuālajos sakaros?, - nesaprot The Guardian komentētāja Rianona Lusija Kosleta.

Pēc viņas novērojumiem šovasar Amerikas prese bombardē lasītājus ar rakstiem par tā saucamo „pārgulēšanas kultūru” kā likums ar „puritānisku un panikas zemtekstu”. Parasti autori liek saprast, ka sekss bez saistībām ir kaitīgs sievietēm, un min meiteņu vārdus, kuras slepenībā sapņo par nopietnām attiecībām. Tas, ka Lielbritānijā tikai vajadzības pēc seksa apmierināšana bez sociālajiem nosacījumiem pēkšņi ir pasludināta par „kultūras fenomenu”, rada žurnālistei izbrīnu.

Paniku ASV pastiprināja grāmatas ar apokaliptisku saturu „Seksa beigas: kā pārgulēšanas kultūra rada nelaimīgu, seksuāli neapmierinātu un intīmās dzīves jautājumos apmulsinātu cilvēku paaudzi”. Kosleta komentē: „Mītam, ka sievietes nespēj adaptēties seksam bez dziļām jūtām, ka mēs katrā satikšanās reizē vēlamies mīlestību un maigumu, ir dziļas saknes”. Tomēr pēc viņas datiem zinātne atspēko šo mītu (tā, tika noskaidrots, ka heteroseksuālus vīriešus uzbudina tikai seksa ainas ar sievietēm, toties sievietes – jebkuras seksa ainas, tai skaitā arī pērtiķu kopošanās).

Starp citu, sociologi netic „pārgulēšanas kultūrai”. Pēc viņu novērtējuma mūsdienu ASV studentiem ir vētraināka dzīve nekā iepriekšējo paaudžu jauniešiem (32% apgalvo, ka gada laikā viņiem ir bijis vairāk par vienu partneri), - teikts rakstā.

Nesen tviterī tika izplatīta meitenes, kura taisa minetu vīrietim festivālā, fotogrāfija. Lietotāji nosauca meiteni par „mauku”, bet vīrieti par malaci. Kosleta sūrojas, ka šāda reakcija nav raksturīga attīstītai sabiedrībai.

Ja izvēlas starp sabiedrību, kurā sievietes publiski kaunina par seksualitātes izpausmi, un „pārgulēšanas kultūru”, viņa personīgi izvēlēsies otro, raksta žurnāliste. „Taču, ja mūsu pašreizējais stāvoklis ir seksuālās brīvības zenīts, tad mums gals ir klāt”.


Написать комментарий