Skandāls RPIVA: apšaubītos doktora grādus ieguvušas arī Brigmane un Bāliņa

foto: blog.supersky.ua
foto: blog.supersky.ua

Starp astoņām personām, kam Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), iespējams, pretlikumīgi piešķīrusi doktora grādu, ir Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa un ”Vienotības” Rīgas domes frakcijas deputāte Baiba Brigmane.

Abas doktora grāda ieguvējas laikrakstam "Latvijas Avīze" paudušas pārsteigumu par to, ka viņu iegūtie grādi, iespējams, piešķirti pretlikumīgi.

"Process, kam gāju cauri, lai iegūtu doktora grādu, nebija viegls, un arī naudas ieguldījums bija diezgan ievērojams. Studijas doktorantūrā bija nopietnas, disertācija tika izskatīta arī Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisijā un atzīta par doktora grādam atbilstošu," paudusi Bāliņa, kas ir baleta un dejas pētniece.

Arī Brigmane, kas ir Banku augstskolas docente uzsvērusi: "Visas procedūras, kas nepieciešamas doktora grāda iegūšanai, ir veiktas. Darbs ir nopietni recenzēts un analizēts, doktora programma, kurā studēju, - akreditēta". 

Latvijas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" nav publicēts paziņojums ne par vienu no astoņām RPIVA doktorantu promocijas darba aizstāvēšanām, lai gan valdības 2005.gada noteikumi par doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) kārtību un kritērijiem nosaka, ka augstskolas promocijas padome "vismaz divas nedēļas pirms promocijas darba aizstāvēšanas izziņo par to laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un "Zinātnes Vēstnesis". Reizē ar izziņošanu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" augstskola nodrošina promocijas darba publisku pieejamību internetā un augstskolas bibliotēkā".

"Latvijas Vēstneša" datu bāzē nav paziņojumu par šo darbu aizstāvēšanu, toties abās datu bāzēs ir atrodami paziņojumi par Latvijas Universitātes doktorantu promocijas darbu aizstāvēšanu. Paziņojumi par atsevišķu darbu aizstāvēšanu, piemēram, par Brigmanes doktora darbu "Pieaugušo pašpieredzes veidošanās mācīšanās procesā", ir publicēti Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Zinātnieku savienības laikrakstā "Zinātnes Vēstnesis" ar norādi uz iespēju ar darbu iepazīties RPIVA interneta mājas lapā.

Tāpat "Zinātnes Vēstnesī" publicēti paziņojumi, piemēram, par zinātnisko grādu piešķiršanu Bāliņai, kura aizstāvējusi darbu "Liepājas muzikāli dramatiskā teātra baleta pedagoģiskā un mākslinieciskā vērtība Latvijas kultūrā", kā arī Andai Kauliņai, kura savu darbu "Integratīva mācību metodika sākumskolēnu specifisku lasīšanas traucējumu mazināšanai" aizstāvēja 29.janvārī, un arī Andrim Punduram, kurš aizstāvēja darbu "Kordiriģenta muzikālās dzirdes attīstība studiju procesā".

Paziņojums par aizstāvēšanu "Zinātnes Vēstnesī" atrodams arī par Māras Bernardes šā gada februārī aizstāvēto darbu "Jauniešu mērķtiecības un sasniegumu veidošanās mijsakarības dzīvesdarbībā". Tāpat RPIVA mājas lapā rodams arī Sandras Vītolas promocijas darbs "Interpretācijas prasmes veidošanās deju skolotājiem studiju kursa "Klasiskā deja" apguves procesā" un mūsdienu dejas asociācijas prezidenta Edmunda Veizāna darbs "Pusaudžu vērtību attīstība hip-hop kultūras deju skolā".

RPIVA interneta mājas lapā publicētie promocijas darbi datēti ar 2013.gadu.

Laikraksts "Latvijas Avīze" atzīmē, ka visus doktorantu uzrakstītos promocijas darbus vētī Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisija (VZKK), kurā līdz ar akadēmiķiem un augstskolu pārstāvjiem darbojas arī divi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji.

Viens komisijā iekļautais IZM pārstāvis gan ministrijā nestrādā jau vairāk kā gadu un arī komisijas darbā nepiedalās, bet IZM nav uzskatījusi par vajadzīgu šo pārstāvi aizstāt ar citu, norāda avīze.

IZM piešķir numurus doktora diplomiem, un laikraksts secina, ka ministrija to darījusi, nepārbaudot akadēmijas tiesības piešķirt grādus. Problēma IZM pamanīta tikai pagājušajā nedēļā.

Lai noskaidrotu, kāpēc agrāk tas nav pamanīts, ministrs uzdevis veikt pārbaudi. Ministrs arī uzdevis apkopot informāciju par visu Latvijas augstskolu promocijas padomju darbu un doktora zinātnisko grādu piešķiršanas atbilstību normatīvo aktu prasībām.

"Delfi" jau ziņoja, ka IZM otrdien paziņoja, ka RPIVA, iespējams, pretlikumīgi piešķīrusi doktora zinātniskos grādus, jo šādas tiesības Latvijā ir tikai trīspadsmit augstskolām, kas noteiktas attiecīgos Ministru kabineta noteikumos. RPIVA  nav šo augstskolu vidū.

RPIVA 22.augustā paziņoja, ka ir sākusi dienesta pārbaudi un no amata atstādinājusi “augstu augstskolas amatpersonu, kura augstskolā bija atbildīga par doktorantūru, kā arī zinātnisko darbību”. 

Saskaņā ar normatīviem augstskolās par šiem jautājumiem atbild prorektors. RPIVA ir divi prorektori - zinātņu prorektore un pedagoģijas promocijas padomes priekšsēdētāja ir Māra Marnauza un studiju prorektore Rita Spalva. RPIVA portālam "Delfi" atteicās atklāt atstādinātās amatpersonas vārdu.


Написать комментарий