Lipmans ar dokumentiem apliecina gatavību ieguldīt naudu «Liepājas metalurgā"

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Finanšu grūtībās nonākušās AS "Liepājas metalurgs" akcionārs Kirovs Lipmans kreditoru kluba un valdības pārstāvjiem ir iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus, tostarp arī banku garantijas vēstuli, kas apliecina viņa gatavību un spēju ieguldīt nepieciešamos līdzekļus, lai varētu glābt Latvijas lielāko metālapstrādes uzņēmumu, teikts Lipmana izplatītajā paziņojumā.

Lipmans biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka ir iesniedzis vienas bankas garantijas vēstuli, bet vēl dažas bankas viņam esot apstiprinājušas gatavību nepieciešamības gadījumā šādas garantijas vēstules izsniegt.

"Bankas nosaukumu nevaru atklāt, to var izdarīt tikai "Prudentia". Varu apliecināt, ka tās visas ir Latvijas bankas," sacīja Lipmans.

Viņš norādīja, ka bankas viņam uzticas, un ir pārliecinātas par viņa iespējām glābt vienu no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem.

"Esmu jau vienreiz glābis "Liepājas metalurgu", un man ir gan iespējas, gan zināšanas, lai to izdarītu atkārtoti. Ko līdz Sergejs Zaharjins un Iļja Segals pārstās kavēt uzņēmuma glābšanu un nodos savas akcijas kreditoru kluba pārstāvjiem, esmu gatavs ieguldīt "Liepājas metalurgā" savus līdzekļus un nodrošināt uzņēmuma izaugsmi un darbu tiem liepājniekiem, kuri patlaban ir spiesti dzīvot neziņā par rītdienu dažu cilvēku mantrausības un muļķības dēļ," paziņojumā norāda Lipmans.

Savas "Liepājas metalurga" akcijas kreditoru kluba rīcībā ir jānodod visiem trim uzņēmuma akcionāriem - Zaharjinam, Segalam un Lipmanam. Tiesa, Lipmanam tiek saglabāta iespēja atgriezties akcionāra statusā, investējot uzņēmumā desmit miljonus latu.

Pretēji iepriekš izskanējušam, ka "Liepājas metalurga" akcionāri Zaharjins un Segals 19.augustā nodevuši savas akcijas, tas nav noticis. Akcionāru piedāvātie līgumi ir bijuši sagrozīti un valstij nav pieņemami. Savukārt Lipmans iepriekš sacīja, ka "Prudentia" viņam nav izvirzījusi prasību atdot akcijas.

Valdība otrdien slēgtā sēdē uzklausīja ziņojumu par situāciju uzņēmumā un tika informēta, ka turpinās darbs pie tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plāna izstrādes. Būtisks šķērslis esot kārtējā akcionāru rīcība, nenododot viņu rīcībā esošās akcijas, lai varētu īstenot TAP pasākumu plānu. Šāda rīcība, pēc premjera domām, var radīt nopietnas problēmas.

Arī maija beigās "Liepājas metalurgs" izplatīja paziņojumu, ka, izpildot "Prudentia Advisers" izvirzīto prasību, Zaharjins un Segals ir parakstījuši vienošanos par ieguldījumu veikšanas un akciju nodošanas kārtību attiecībā uz "Liepājas metalurgu", kas paredz visu trīs lielāko akcionāru - Zaharjina, Segala un Lipmana - akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra. Tomēr akcijas kreditoriem tā arī netika nodotas, jo Lipmans šo vienošanos neparakstīja, savukārt Zaharjins un Segals izvirzīja nosacījumus, kuriem nepiekrita kreditori.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka "Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus.

Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.


Написать комментарий