ASV slepenie dienesti izmaksājuši lielajām interneta kompānijām daudzmiljonu kompensācijas

foto: itar-tass.com
foto: itar-tass.com

ASV Nacionālās Drošības aģentūra (NDA) izmaksājusi daudzmiljonu summas kompānijām, kuras piedalījās interneta lietotāju izsekošanas programmā PRISM, raksta The Guardian, atsaucoties uz dokumentiem, kas ir saņemti no ASV slepeno dienestu bijušā darbinieka Edvarda Snoudena.

Kā liecina izdevuma rīcībā esošā informācija, naudu no slepenajiem dienestiem saņēmušas Google, Yahoo, Microsoft un Facebook. Kompānijām kompensētas izmaksas, kas radušās pēc tam, kad 2011. gadā tiesa atzina vairākas NDA darbības par neatbilstošām ASV konstitūcijai. Interneta korporācijas cieta nezināma apjoma zaudējumus līdz laikam, kamēr slepenie dienesti nepārkārtoja savu darbību atbilstoši likumdošanai.

The Guardian atzīmē, ka šie dokumenti kļuvuši par NDA un lielo interneta kompāniju finansiālās sadarbības pirmo apstiprinājumu.

Cik lielas summas saņēmušas interneta kompānijas, E. Snoudena dokumentos nav teikts un The Guardian lūdzis katrai no minētajām kompānijām informēt par no NDA saņemto izmaksu apmēriem. Tomēr Facebook paziņojusi, ka varas iestādēm kompānijai neko nav kompensējušas, bet Yahoo norādījis, ka tam ir jāsaņem neminēta apjoma kompensācija. Google un Microsoft atteikušās komentēt šo lūgumu.

Par programmu PRISM, kura ļauj ASV slepenajiem dienestiem sekot interneta trafikam visā pasaulē, kļuva zināms 2013. gada jūnijā, kad par to informēja bijušais NDA līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš augustā saņēma pagaidu patvērumu Krievijā.


Написать комментарий