Sikspārņu eksperti un ornitologi Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā pēta un izvērtē potenciālo vēja elektrostaciju iespējamo ietekmi uz putniem un sikspārņiem. Tas tiek darīts vietās, kur ir plānots būvēt jaunas VES, paplašinot esošos vēja parkus, un kuras varētu būt putniem un sikspārņiem jūtīgas teritorijas to migrācijas ceļu dēļ.

Vācijā, kur veikti nopietnāki pētījumi, aprēķināts, ka vēja parkos iet bojā ap 180 000 sikspārņu gadā, laikrakstam pastāstīja bioloģijas zinātņu doktors Gunārs Pētersons.

Savukārt sikspārņu eksperts Viesturs Vintulis piebilda, ka Latvijā pie dažām VES pāris apsekojumos atrasts tik daudz beigtu sikspārņu, cik vācu kolēģi atrod gada laikā, tas ir no viena līdz septiņiem.

Arī putnu mirstība VES ir un būs, "Dienai" norādījis Latvijas Ornitoloģijas biedrības eksperts Rolands Lebuss. Taču viņš piebilst, ka ir iespējams samazināt vēja parku bīstamību, rūpīgi izvēloties vietas, kurās atļaut tos būvēt, lai vēja turbīnas neatrastos starp putnu barošanās un nakšņošanas vietu vai uz to migrācijas ceļiem.

Pētījums par VES ietekmi uz sikspārņiem aptver Ventspils novada teritoriju Vēde–Rinda, Dundagas novada Dundagas pacēlumu, kā arī Liepāju, tai piegulošo teritoriju un Priekules novadu. Tam paredzēts tērēt 5999 latus, pabeidzot novērtējumu novembrī.