LTV pārpako vecos politkadrus

foto: F64
foto: F64

Tuvojoties jaunajai sezonai, televīzijas pamazām piesaka sarūpētos jaunumus, un pēc vērienīgajām kadru maiņām īpaši interesanti būtu uzzināt sabiedriskās televīzijas piedāvājumu.

Tomēr pagaidām pārskatāma informācija netiek sniegta. It kā tāpēc, ka programma esot vēl tapšanas stadijā, bet ticamāk – lai konkurenti nevarētu sagatavoties. Šo to gan iespējams izsecināt no LTV izsūtītajām preses relīzēm un internetā pieejamajiem raidījumu reklāmas rullīšiem. Televīzijas jaunais akcents tiek likts uz politinformāciju. Par to liecina komandā notikušais pastiprinājums – Ilze Nagla, Kārlis Streips, Guntis Bojārs.

Inga Spriņģe gana erotiskā reklāmas rullītī piekauj Gundaru Rēderu – tas ir jauna raidījuma Viens pret vienu pieteikums. Vakar tviterī par atgriešanos televīzijā paziņoja vēl viens pieredzējis ziņu cilvēks – Dace Stirāne.

Mediju vidē, protams, daudz tiek pārspriests – ar kādiem labumiem viņus visus izdevies piesaistīt. LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte atbild, ka tā neesot nauda, bet gan profesionālais izaicinājums un aizraujoša darba vide: «Runāt par kādu īpaši lielu atalgojumu būtu nekorekti.» Ar naudu televīzijai patiešām ir švaki, jo Finanšu ministrija LTV pieprasījumus spītīgi atvaira. Tātad arī šo «ne īpaši lielo atalgojumu» iespējams atrast, tikai pārdalot esošos resursus, un tas ietekmē saturu. Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka atgādina, ka nākamais ir vēlēšanu gads, un noprotams, ka LTV galvenais akcents tiek likts uz politiku un ekonomiku: «Viņi stiprina informācijas telpu, kas saistīta ar ideoloģiju.» Par to liecina arī veco seju pārpakošana – vairākums no pieteiktajām jaunajām ētera personībām LTV jau ir strādājušas, turklāt pārstāv noteiktus politiskos uzskatus. Pat gadu gadiem televīzijā nostrādājušais Kārlis Streips tagad ilustrē saukli Ar jaunu spēku. Latvijas Televīzija un sola saukt «lietas īstajos vārdos». I. Nagla tajā pašā pašreklāmā biedē: «Daudziem būs jāsvīst!»

G. Līdaku gan vairāk satrauc cita tendence sabiedriskajā televīzijā, proti, dodot politikai, tiek ņemts nost kultūrai: «Bet kurš tad to kultūrtelpu un latviešu mantojumu saglabās?» Runa nav tikai par veco ierakstu digitalizēšanu, bet arī par jaunradīto vērtību un mūsdienu kultūras notikumu iemūžināšanu.

Preses relīzē Latvijas Televīzija gan sola kopt arī kultūras telpu – gaidāmas «dinamiskas kultūras ziņas» ar Evu Ikstenu-Strapcāni un Edgaru Raginski. «Padziļinātu analīzi» piedāvās raidījums 100g kultūras. Jāatgādina, pavasarī LTV vadība to mēģināja pārcelt uz lētāku vidi LTV septītajā kanālā. Taču pret to iestājās Latvijas inteliģence. Jaunajā sezonā raidījums paliks LTV1, bet, protams, ne tajā labākajā laikā, inteliģence ir pārāk mazskaitlīga. Mainīsies arī formāts. Taču raidījuma veidotāju pieredze liecina, ka katru gadu pārmaiņas novedušas pie tā, ka daļu auditorijas nākas pazaudēt, lai pēc tam to atkal pāris mēnešus atkarotu. Par raidījuma nākotni īstas skaidrības nav joprojām. Viens no vadītājiem Arno Jundze turpina pārrunas ar LTV, jo kultūras ļaudīm piedāvāti īpaši taupīgi autorlīgumu nosacījumi (acīmredzot tādēļ, ka televīzijai jāstiprina politiskais bloks): «Pavasarī jau likās, ka mūs vispār taisās likvidēt.» Taču te vietā A. Jundzes atgādinājums, ka Burkā kundze no vecā smieklu seriāla, lai arī varbūt ievāks labāku reitingu ražu, par latviešu kultūru nekad nerunās. To var darīt tikai paši latvieši un, protams, tikai ar nosacījumu, ka paši to grib.


Написать комментарий