Šogad pārskatīs Rīgas skolu tīklu un lems par vairāku vidusskolu nākotni

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Rīgas domes speciālisti šogad rūpīgi pārskatīs pašvaldības skolu tīklu un lems par vairāku vidusskolu nākotni, izvērtējot iespēju tās reorganizēt vai slēgt, pirmdien pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR).

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta speciālisti plāno līdz šā gada beigām konsultēties ar skolu direktoriem un sagatavot priekšlikumus skolu tīklu optimizēšanai. Reorganizācija Rīgā varētu skart piecas līdz desmit skolas, no kurām daļa neatrodas piemērotās telpās un kurām nav arī sporta zāļu.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta tām izglītības iestādēm, kurām ir grūtības nokomplektēt 10.klases un kurām šogad ar Izglītības, kultūras un sporta komitejas piekrišanu ļauts atvērt 10.klases ar zemāku skolēnu skaitu, nekā paredz normatīvi.

Aldermane norādīja, ka skolas ar zemu piepildījumu ietekmē gan izglītības kvalitāti, gan pedagogu atalgojumu. Ņemot vērā, ka pilsētā visiem skolēniem no 1. līdz 12.klasei ieskaitot ir pieejams bezmaksas sabiedriskais transports, vidusskolu tīklu ir iespējams plānot efektīvāk, uzskata komitejas priekšsēdētāja.

Vienlaikus domes vadība uzsver, ka, lemjot par skolu tīklu, atsevišķās apkaimēs jautājums par skolu pieejamību ir aktuāls, piemēram, Bolderājā kur Rīgas 19.vidusskola ir vienīgā vispārējās izglītības iestāde, kurā mācības notiek latviešu valodā. Līdzīgā situācijā ir arī Iļģuciema vidusskola. Tāpat jāsaudzē arī mazākumtautību skolas - ukraiņu, poļu, baltkrievu, lietuviešu -, jo tām nav alternatīvu.

Aldermane arī uzskata, ka skolas ir nepieciešams diferencēt pēc izglītības kvalitātes līmeņa. Ģimnāzijas ir izglītības iestādes ar augstāku izglītības kvalitāti un tām būtu jādod iespēja rīkot konkursus vai iestājpārbaudījumus, lai uzņemtu talantīgākos skolēnus un mācības nebremzētu bērni ar zemāku zināšanu līmeni. Vienlaikus jāstrādā, lai pozitīva izglītības kvalitāte tiktu nodrošināta arī vidusskolās.

Komitejas priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka ne vispārējā izglītībā, ne mūzikas, mākslas, sporta programmās nav atbalsta īpaši talantīgajiem bērniem. Daudzi nevar nodrošināt dalību starptautiskos konkursos un sacensībās, jo vecākiem trūkst naudas.

Aldermane prognozēja, ka pašvaldībai drīzumā nāksies saskarties ar vēl kādu problēmu, ko izraisīs valdības paredzētie grozījumi pedagogu darba algas noteikumos. Tie paredz, ka pedagogi, kas ieguvuši 3., 4. un 5.darba kvalitātes pakāpi, saņems piemaksas, taču tas neattieksies uz profesionālo izglītības iestāžu pedagogiem. "Rīgā ir 20 arodskolu - šie pedagogi būs neapmierināti un vērsīsies pašvaldībā," norāda Aldermane.

Pa divām 10.klasēm ar nepietiekamu skolēnu skaitu šogad atvērs sešās skolās, kurās uzņemšana notiek divās atšķirīgās izglītības programmās. Rīgas 45.vidusskolā tiks veidotas divas 10.klases ar 21 un 15 skolēniem katrā, Rīgas 96.vidusskolā 10.klasē mācīsies pa 22 un 20 skolēniem, Rīgas Anniņmuižas vidusskolā vienā no desmitajām klasēm mācīsies 24, otrā - 17 skolēni, Rīgas Ostvalda vidusskolas 10.klasēs mācīsies 23 un 18 skolēni. Pa divām 10.klasēm atvērs arī Rīgas Juglas vidusskolā, kur pieteicies 41 skolēns, kā arī Rīgas 74.vidusskolā, kur mācības 10.klasē plāno uzsākt 40 skolēni.

Rīgas domē saskaņota divu 10.klašu atvēršana arī Rīgas 60.vidusskolā ar krievu mācību valodu, kur mācībām pieteicies 41 skolēns.

Pārāk zema skolēnu skaita dēļ divās Rīgas vidusskolās šogad neatvērs 10.klasi - mācībām Rīgas 69.vidusskolā un Rīgas Kristīgajā vidusskolā pieteikušies mazāk nekā puse no minimālā klases atvēršanai nepieciešamā skolēnu skaita.


Написать комментарий