LIZDA vadītāja: šogad solījumi skolotājiem tiks pildīti, neskaidrības ir par turpmākajiem trim gadiem

foto: A.F.I.
foto: A.F.I.

Skolotājiem dotie solījumi par algu palielināšanu šogad tiks pildīti, taču par to, kādas izmaiņas pedagogu atalgojumu gaida turpmākajos trīs gados, patlaban skaidrības nav.

To trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško.

Viņa skaidro, ka, saskaņā ar šonedēļ valdības sēdē pieņemtajām izmaiņām pedagogu darba samaksu regulējošajos Ministru kabineta noteikumos, nedaudz - par 8 % - pieaugs 3. kvalifikācijas kategoriju saņēmušo pedagogu atalgojums. Savukārt augstāk kvalificētie skolotāji, kam piešķirta 4. un 5. kategorija, "saņems to pašu, ko līdz šim".

Pēc Mikiško teiktā, viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ LIZDA trešdien, 28. augustā vērtēs iespējas rīkot protesta akcijas, ir tas, ka nākamā gada budžetā nav paredzēti līdzekļi, lai nodrošinātu skolotājiem algu pieaugumu.

Vienlaikus viņa atzīst, ka valdības sēdes slēgtajā daļā, kur otrdien tika apspriests 2014. gada budžets, "notiek cīņa par katru santīmu".

"Patlaban nekādas motivācijas programmas nav, nav līdzekļu. Mēs neredzam, kā tiks motivēti pedagogi, it sevišķi jaunie pedagogi," sacīja LIZDA vadītāja.

Savukārt, komentējot premjera Valda Dombrovska (V) un finanšu ministra Andra Vilka (V) otrdien izteiktos pārmetumus izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim, Mikiško sacīja: "Kļūdas sākās iepriekšējā ministra laikā, kad mēs jau martā sākām dumpoties un aizgājām līdz streikam, jo Ķīļa kungs ( bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis - red.) pateica, ka naudu ministrijai nevajag."

Viņasprāt, pārmetumi par nepareiziem aprēķiniem ir pamatoti, taču lielā mērā šāda situācija esot izveidojusies tādēļ, ka Ķīļa laikā Izglītības un zinātnes ministrija ir novājināta.


Написать комментарий