Čehijas prezidents atlaiž parlamentu

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Čehijas prezidents Milošs Zēmans izdevis rīkojumu par parlamenta atlaišanu, vēsta Ceskenoviny.

Ārkārtas parlamenta vēlēšanas Čehijā notiks 25.-26.oktobrī. Kā norāda analītiķi, jaunais parlaments pagūs apstiprināt un pieņemt nākamā gada budžetu.

Parlaments 20. augustā nobalsoja par savu atlaišanu. Trīs lielākās partijas - labējā "TOP 09", Komunistiskā partija un kreisi noskaņotā Sociāldemokrātu partija, kam ir 122 no 200 vietām parlamentā, ir iesniegušas prasību atlaist parlamentu. Lai atlaistu parlamentu, ir nepieciešams 120 deputātu atbalsts.

Čehijas konstitūcija paredz, ka parlamentu var atlaist tikai ar prezidenta piekrišanu, un viņam vēlēšanas jāizsludina 60 dienu laikā pēc parlamenta atlaišanas.

Čehijā jau pusotru gadu valda recesija. Analītiķi ir norādījuši, ka pašreizējā politiskā krīzi valsts ekonomiku ietekmē nedaudz. Centrālā banka prognozē, ka Čehijas ekonomika šogad sašaurināsies par 1,5%.

Politisko krīzi Čehijā izraisījis lielākais politiskās korupcijas skandāls pēdējo divu desmitgažu laikā.

Jau ziņots Politiskā krīze Čehijā sākās jūnijā, kad labēji centriskais premjerministrs Petrs Nečass atkāpās pēc tam, kad viņa mīļākā un biroja vadītāja Jana Nagjova tika aizturēta un apsūdzēta kukuļošanā un dienesta pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā.

Pēc tam Zemans 10.jūlijā apstiprināja bezpartejiskā premjera Jirži Rusnoka valdību, ko bija nodēvējis par tehnokrātisku ekspertu valdību. Šajā valdībā lielākoties ir Zemana sabiedrotie.

Tomēr Rusnoka vadītā valdība otrdien oficiāli demisionēja pēc tam, kad pagājušajā nedēļā parlaments tai izteica neuzticību. Valdība darbu turpinās līdz ārkārtas vēlēšanām.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka ārkārtas vēlēšanās uzvarētu sociāldemokrāti.


Написать комментарий