Bijušā hospitāļa ēka Daugavpils cietoksnī uz divām nedēļām pārvērtīsies par teātra skatuvi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts, septembra sākumā Daugavpils cietoksnī norisināsies teātra festivāls – darbnīca „Telpa – Daugavpils”.

Pēc Daugavpils teātra valdes locekles Ritas Strodes vārdiem, pirms daudziem gadiem mūsu pilsētā tika rīkots teātra festivāls „Homo novus”, kura iniciators bija režisors Pēteris Krilovs un kurš tagad tiek rīkots galvaspilsētā. Jaunā festivāla rīkošanu ierosināja jaunais režisors Georgijs Surkovs, festivāls varētu kļūt par jaunu tradīciju un simbolizēt Cietokšņa atdzimšanu.

Festivāla ierosinātājs pastāstīja, ka doma par šāda veida neparasta pasākuma rīkošanu viņam radās, raugoties uz pamesto māju logiem, savukārt bijušā kara hospitāļa ēka ļoti labi iederas viņa iecerē. „Iedomājos, kas šeit kādreiz varētu būt dzīvojis, manī radās vēlme atdzīvināt hospitāļa ēku. Man nebija ne jausmas, kā tiek rīkoti šāda veida festivāli, tādēļ nolēmām organizēt to pēc iespējas ātrāk”, paskaidroja Georgijs Surkovs.

Piedalīties festivālā „Telpa- Daugavpils” ir uzaicināti 15 jaunie dalībnieki: 5 dramaturgi, 5 scenogrāfi un 5 režisori. Pārsvarā tie ir rīdzinieki, bet ir arī Krakovas un Maskavas pārstāvji. Divu dienu laikā viņi iepazīsies ar mūsu pilsētu, izvēlēsies topošo iestudējumu tematiku. Pēc tam festivāla dalībnieki tiks sadalīti 5 darba grupās, katrā no kurām darbosies dramaturgs, kuram būs jāuzraksta 15 minūtes ilga luga.

Otrajā nedēļā, sākot no 9.septembra, notiks mēģinājumi hospitāļa telpās. Festivāla noslēguma dienā, 15.septembrī, plkst.16:00 un 19:00 skatītāju uzmanībai piedāvās darba grupu iestudējumus.

Skatītāji varēs pastaigāties pa kara hospitāļa ēku un noskatīties visas 5 izrādes pēc kārtas, tomēr jāņem vērā, ka telpas nav lielas, tādēļ tiek plānots izmantot vietējās televīzijas pakalpojumus, lai iestudējumus redzētu pēc iespējas lielāks interesentu skaits.

Festivāla rīkotāji ir pārliecināti, ka gan aktierus, gan pilsētniekus ieinteresēs slavenās dramaturģes un scenāristes Natālijas Vorožbitas, Maskavas Akadēmiskā Dailes teātra (MHAT) skolas-studijas docētāja Andreja Urajeva, jaunās teātra un kino režisores Valērijas Surkovas lekcijas.

Teātra festivālā piedalīsies arī mākslinieki, kuri pulcēsies Marka Rotko mākslas centrā, lai piedalītos starptautiskajā M.Rotko 110 gadu jubilejai veltītajā rezidencē. Viņi veidos pieciem iestudējumiem veltītus pieminekļus.


Написать комментарий