Latgalē pagaidām nav reģistrēti saindēšanās ar sēnēm gadījumi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neapšaubāmi pašu salasītas un pagatavotas sēnes ir daudz garšīgākas, nekā veikalos piedāvātie šampinjoni, arī pastaiga pa mežu sagādā baudu, tomēr pēdējās dienās Latvijas plašsaziņas līdzekļos tiek publicēta informācija, ka ar sēnēm ir saindējušies 8 cilvēki.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Latgales reģionālā centra vadītāja vietniece Astrīda Igolniece paziņoja portālam Gorod.lv, ka mūsu reģionā šāda veida gadījumi nav reģistrēti.

Tomēr, pēc A.Igolnieces vārdiem, katru gadu sēņu sezonā gan daugavpilieši, gan Latgales iedzīvotāji griežas pēc mediķu palīdzības. Daži no sēņotājiem tiek hospitalizēti.

Ar sēņošanu nodarbojas galvenokārt cilvēki vecumā, kuri bieži vien nevar atšķirt indīgās un labās sēnes. Bieži vien cilvēki saindējas ar viltus celmenēm, bērzlapēm un suņu sēnēm. Saindēšanās simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma. Ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Lai izvairītos no saindēšanās, jāievēro daži noteikumi. Mežā lasiet tikai tās sēnes, kuras pazīstat. Nelasiet sēnes autoceļu, dzelzceļu, izgāztuvju un rūpnīcu tuvumā, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums.

Pārnesot sēnes mājās, nekavējoties tās apstrādājiet. Pirms sēņu cepšanas, tās jānovāra vismaz pusstundas laikā. Sēnes nedrīkst pārēsties, jo tā ir smaga un grūtāk sagremojama barība.


Написать комментарий