Izsmidzināmie dezodoranti ir kaitīgi bērnu veselībai

foto: nashpilkah.com.ua
foto: nashpilkah.com.ua

Puse bērnu vecumā līdz 11 gadiem izmanto tieši izsmidzināmus dezodorantus, turklāt neviens no viņiem nedomā par kaitējumu, kurš tiek nodarīts nepareizas to lietošanas dēļ.

Vairākums šāda veida dezodorantu der izmantošanai 13 – 18 gadu vecumā vai arī pieaugušiem cilvēkiem.

Ārsti brīdina – dezodoranti satur vielas, kuras veicina alerģisko reakciju rašanos, kuras pakāpeniski pārtop par dermatītiem, astmu, elpošanas apgrūtinājumu, sliktu dūšu un galvas sāpēm. Dažkārt ir iespējams pat letāls iznākums vai šāda saslimšana pāriet smagā formā, - vēsta glob-news.ru.

Dezodorantu lietošanas instrukcijā ir rakstīts, ka tas jālieto vēdināmā telpā. Pat šajā gadījumā visur esošās reklāmas varoņi rāda, kā vannas istabā lieto izsmidzināmu dezodorantu no galvas līdz kājām, bet pēc instrukcijas šāda lietošana ir aizliegta, lai izvairītos no gāzes kameras efekta.

Pastāv letālu iznākumu pusaudžu vidū piemēri. 16 gadus vecs zēns Džonatans Kaipvels nomira no sirdslēkmes savā vannas istabā. Sekcijas laikā viņa asinīs konstatēja nāvējošu butāna un propāna līmeni, kas 10 reizes pārsniedza pieļaujamo normu. Gāzes satur dezodorantu vairākums un izmeklētāji domā, ka tās līdz ar laiku ir uzkrājušās organismā.

Džonatans nelietoja dezodorantu pēc norādījumiem, smidzinot to pa visu ķermeni un pat uz matiem. Tā rezultātā pastāvīgi gaiss bija pārsātināts ar toksīniem un gāzēm, kas savukārt noveda pie nosmakšanas un sirdslēkmes.

Ārstu padomi pēc iespējas lietot rullīšu dezodorantus pasargās pusaudžus no saindēšanās, turklāt „rullīši” aizsargās no sviedru izdalīšanās tikpat labi kā izsmidzināmie dezodoranti.


Написать комментарий