E. Snoudens atklāja Amerikas specdienestu ēnu budžetu

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Bijušais ASV CIP un NDA darbinieks, Washington Post un The Guardian informators Edvards Snoudens atklāja Amerikas specdienestu 2013. gada ēnu budžetu.

Izrādījās, ka specdienesta darbinieku uzturēšana ASV izmaksāja 52,6 miljardus dolāru, raksta Washington Post.

Laikraksta rīcībā nonāca 178 lappušu ziņojums, kurā tiek stāstīts par specdienestu budžetu un veiktajām operācijām. ASV Izlūkdienests sastāv no 16 dienestiem, kuru darbinieku skaits sastāda vairāk nekā 107 tūkst.

CIP finansēšanai ASV varas iestādes izdalīja 14,7 miljardus dolāru, Nacionālās drošības aģentūrai – tikai 10,3 miljardus dolāru, Nacionālā militāri kosmiskās izlūkošanas pārvalde saņēma „nieka” 10,3 miljardus dolāru. Pašreizējie izdevumi paliks šādā līmenī līdz 2017. gadam.

Ziņojuma tēžu vidū jāizdala šādas problēmas: pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem specdienesti tika nopietni pastiprināti, bet pat tagad tie nevar nodrošināt Amerikas varas iestādes ar svarīgu informāciju virzienu virknē, kuri ir saistīti ar draudiem nacionālajai drošībai. Šajā periodā izlūkdienestam izdalīja 500 miljardus dolāru.

Turklāt ziņojumā tiek atzīmēts, ka vairāk nekā 730 specdienestu darbinieki saņem piemaksas par krievu valodas zināšanām. Tāpat par prioritārām valodām tiek uzskatītas ķīniešu, spāņu, portugāļu, korejiešu un farsi valoda.

Šogad NDA un CIP aktīvi sāka nodarboties ar „uzbrukumu kiberoperācijām”. Runa iet par ārzemju datoru un informatīvo tīklu uzlaušanu, tiek atzīmēts ziņojumā.

Ilgi pirms skandāla ar E. Snoudenu ASV Izlūkdienests pauda satraukumu par „anomālo darbinieku uzvedību”, kuriem ir pieeja slepenai informācijai.

Terorisms ir nosaukts par galveno nacionālās drošības draudu. Bez pretterorisma darbībām izlūki izvirzīja sev 4 citus mērķus: novērst kodolieroču vai citu masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanos, aizsardzība pret ārzemju spiegošanu, kiberoperācijām, ASV valdības brīdināšana par kritiskām situācijām ārzemēs.

Galvenais šīs cīņas posms ir CIP, kurai ir sazarots slepenu cietumu tīkls, tā nodarbojas ar strīdīgu ieslodzīto pratināšanas programmu, izstrādā bezpilota lidaparātus, kuri spēj iznīcināt noziedznieku jebkurā pasaules punktā, ievērojami paplašina pretterorisma centra darbību.

Tomēr šajā darbā ir arī baltie plankumi. Tā, arvien lielākas bažas rada bioloģisko un ķīmisko ieroču izplatīšanās, „pašceptu” teroristu parādīšanās, kuri darbojas bez ārēja atbalsta.

 


Написать комментарий