Mediķu algas sola palielināt par 10 procentiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nākamā gada budžetā viens no lielākajiem līdzekļu palielinājumiem paredzēts veselības nozarei – 22,8 miljoni latu un šim pieaugumam teorētiski vajadzētu garantēt desmit procentu pieaugumu visām mediķu algām, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Teorētiski, ja ārsta alga ir sešsimt latu, no jaunā gada tai vajadzētu būt 660 latiem. Tomēr praktiski šis algu pieaugums ir atkarīgs no ārstniecības iestāžu vadītājiem.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) vēlas apgalvot, ka algu pielikums medicīnas personālam ir garantēts. Tomēr, pārprasot vēlreiz, Circene norāda - faktiski tiks palielināti veselības aprūpes pakalpojumu tarifi, no kuriem tiek veidotas arī mediķu algas. Par īsto algu pielikumu būs jālemj slimnīcu vadībai. "Mēs garantējam, ka šī nauda tiek iedota, tālāk ir darba devēja - ņēmēja attiecības. Mums ir arodbiedrība, kam būtu jāseko līdzi, ja kaut kas nenotiek, mēs naudu esam iedevuši, mēs pērkam pakalpojumu."

Tarifi ir tikai viena no pozīcijām, kas veido apjomīgo ārstniecības un tālāk – visas veselības nozares budžetu. Lai gan tajā ik gadu ieplāno ap 480 miljoniem latu, šī nozare vasaras vidū vienmēr attopas, ka tā atrodas teju kraha priekšā, un izdzīvošanai paģēr no pāris līdz vairākiem desmitiem miljonu latu. Kad tie iedoti, kopējais budžets atkal kļūst līdzīgs iepriekšējam gadam, stāsta de facto.

No veselības aprūpes nozarei pieejamā pusmiljarda latu tieši ārstniecības procesam tiek aptuveni divas trešdaļas - 317 miljoni. Šeit ietilpst izdevumi ģimenes ārstiem un pakalpojumiem poliklīnikās - 160 miljoni latu, un gandrīz tikpat arī slimnīcām – 154 miljoni latu. No pārējiem veselības nozares izdevumiem lauvas tiesa tiek medikamentiem – 78 miljoni kompensējamām zālēm, un vēl 12,5 miljoni – centralizētiem medikamentu iepirkumiem un asins komponentēm. Par 30 miljoniem latu jānodrošina neatliekamā palīdzība, bet par 16 miljoniem jāizglīto mediķi. Savukārt, lai visu šo naudu sadalītu, uzraudzītu un kontrolētu, tērē 8 miljonus latu. Pašas veselības ministrijas vadīšana izmaksā krietni lētāk – 1,6 miljoni.


Написать комментарий