Fukušimā fiksēts bīstami augsts radiācijas līmenis

foto: obozrevatel.com
foto: obozrevatel.com

Radiācijas līmenis ap bojāto Japānas Fukušimas atomelektrostaciju (AES) ir 18 reižu augstāks, nekā domāts līdz šim, nedēļas nogalē paziņoja varasiestādes. 

Mērījumi uzrādījuši, ka radioaktīvais starojums sasniedz 1800 milizīvertu stundā. Šāda doza spēj nogalināt cilvēku četru stundu laikā.

Stacijas apsaimniekotājs TEPCO pirms tam bija ziņojis, ka radioaktīvais starojums ir ap 100 milizīvertiem stundā. Taču tas ir maksimālais apjoms, ko spēj nolasīt mērījumos līdz šim izmantotā aparatūra. Nedēļas nogales mērījumi veikti ar jaunu aparatūru, kas spēj fiksēt augstākas radiācijas apmēru, informēja raidsabiedrība BBC.

Augusta otrajā pusē TEPCO atzina, ka no AES noplūdušas aptuveni 300 tonnas radioaktīvā ūdens. Tas ir nopietnākais incidents Fukušimā kopš 2011. gada kodolkatastrofas. Noplūde vairoja bažas, ka radioaktīvais ūdens piesārņos netālu esošo okeānu.

2011. gada martā zemestrīce un tai sekojošais cunami vilnis izraisīja kodolkatastrofu Fukušimas AES. Eksperti prognozē, ka pilnīga katastrofas seku likvidēšana varētu prasīt pat 40 gadu.


Написать комментарий