Augstskolas un vidusskolas ietekmēs «demogrāfiskā bedre»; pirmklasnieku skaita tendences – cerīgas, uzskata Dombrovskis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šajā mācību gadā skolas gaitas sāks aptuveni 200 tūkstoši skolēnu, bet precīzus datus par skolēnu skaitu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) būs apkopojusi pēc jaunā mācību gada sākuma, proti, 13. septembrī.

To pirmdien, jaunā mācību gada pirmajā dienā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš atzīst, ka, atbilstoši ministrijas prognozēm, turpmākos septiņus gadus Latvijā būs vērojams augstskolās studējošo jauniešu, kā arī vidusskolnieku skaita sarukums - tas varētu sasniegt pat 40 %.

" Šī tendence galvenokārt skaidrojama ar to, kas notika 1990. gadu sākumā, tās ir  "demogrāfiskās bedres" sekas, ko tagad ar nobīdi izjūtam," teica Dombrovskis, uzsverot, ka pēdējos gados gan vērojamas cerīgas tendences pirmklasnieku skaita pieauguma ziņā.

Tomēr, viņaprāt, patlaban vērojamās skolēnu skaita izmaiņas nozīmē, ka Latvijā nepieciešams samazināt kā augstskolu, tā arī vidusskolu skaitu.

" Mums ir vairākas vidusskolas, kas gadā "saražo" sešus beidzējus gadā," sacīja izglītības un zinātnes ministrs, piebilstot, ka pārmaiņas vidējās izglītības jomā varētu notikt vairāku gadu laikā.

Dombrovska ieskatā, izmantojot ES fondu finansējumu, ir jāspēcina tieši reģionu centros esošās vidusskolas. Tādējādi vidusskolu skaita samazināšana tikšot panākta, nevis tās piespiedu kārtā slēdzot, bet gan izmantojot pārliecināšanu.

"Mums būs mazāk vidusskolu, bet spēcīgākas," savu vīziju atklāj ministrs.

Tieši neskaidrības par skolēnu skaitu jaunajā, 2013./2014. mācību gadā ir viens no iemesliem domstarpībām starp IZM un Finanšu ministriju, kura uzstājot, ka, rēķinot IZM budžeta bāzes izdevumus, ir jāvadās no prognozes, ka skolēnu skaits saruks par aptuveni 5000. Tikmēr IZM ir pārliecināta, ka skolēnu skaits samazināsies daudz lēnāk.  


Написать комментарий