Bez uzturēšanās atļauju izsniegšanas pret nekustamā īpašuma iegādi «nozare būtu beigta»

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jebkādas izmaiņas termiņuzturēšanās atļauju politikā var negatīvi ietekmēt ne tikai nekustamā īpašuma segmentu, bet visu Latvijas tautsaimniecību, laikrakstam Diena norādīja aptaujātie nekustamo īpašumu nozares pārstāvji.

«Lai gan sistēma «neatrisina visas problēmas», tomēr bez tās «nozare būtu beigta», uzskata nekustamā īpašuma kompānijas Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Līdzīgu viedokli pauž uzņēmuma Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns, norādot, ka investīciju piesaistes programmu nedrīkst vērtēt vienīgi nekustamā īpašuma tirgus kontekstā, jo programma palīdzējusi uzlabot, piemēram, nekustamo īpašumu finansējušo banku veselību. «Jebkādas negatīvas šīs programmas izmaiņas nelabvēlīgi iespaidos ne vien nekustamā īpašuma segmentu, bet ari visu tautsaimniecību,» uzņēmējs pauda Dienai.

Līdzīgās domās ir arī DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. Viņš norāda, ka uzturēšanās atļauju pārdošana līdz šim ir drīzāk labvēlīgi ietekmējusi Latvijas ekonomiku, taču viņš uzsver, ka tā tas nebūs mūžīgi. Kā uzskata ekonomists, «nedrīkst aizsapņoties», jo līdzšinējā eirozonas vēsture parāda, ka ilgstošs mājokļu celtniecības bums var negatīvi ietekmēt valsts konkurētspēju. Lai arī pašlaik nav pamata runāt par jauna nekustamā īpašuma cenu burbuļa veidošanos, tomēr nepieciešams saprast, kurā brīdī uzturēšanās atļauju pārdošanu pārtraukt vai vismaz mainīt atļauju iegūšanas nosacījumus, uzskata P. Strautiņš.

Iepriekš vēstīts, ka Nacionālā apvienība aicināja pārtraukt pastāvīgās uzturēšanās atļauju piešķiršanu par nekustamā īpašuma iegādi.


Написать комментарий