Starptautiskajos finanšu tirgos Kipra cer atgriezties vēl pirms 2016. gada

foto: segodnya.ua
foto: segodnya.ua

Starptautiskajos finanšu tirgos ekonomisku problēmu nomocītajai Kiprai izdosies atgriezties vēl pirms beigsies starptautiskā aizdevuma programmas darbība un valstij vairs nevajadzēs papildus finansējumu no aizdevējiem, pavēstījis salas prezidents Niks Anastasiads.

«Es esmu pārliecināts, ka vēl pirms programmas beigām 2016. gadā, mēs spēsim atgriezties finanšu tirgos no jauna,» sacījis N. Anastasiads, prognozējot, ka atveseļošanās Kipras ekonomikā varētu sākties 2014. gada otrajā pusē.

Prezidens N. Anastasiads norādīja, ka, ja Kipra ievēros budžeta disciplīnu un izmantos visas tās rīcībā esošās iespējas, tai vairs nebūs nepieciešami papildus starptautiskie aizdevumi. Kipras prezidents arī uzsvēra, ka valstij ir izdevies novērst maksātnespējas draudus.

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) pētījumā secināts, ka Kipra veiksmīgi īsteno reformas, kas nepieciešamas saskaņā ar starptautiskā aizdevuma programmu un nākamo maksājuma kārtu saņems plānotajā termiņā, vēsta Reuters.

Kipras starptautiskie aizdevēji – pārstāvji no Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda – valsti apmeklēja jūlijā, lai izvērtētu sasniegto progresu salas finansēs. «Darbinieki nonāca pie secinājuma, ka Kipras reformu programma rit pareizajās sliedēs,» teikts EK pētījumā.

Prognozējams, ka Kipras ekonomika, kuru smagi skārusi pārmērīgā banku sektora restrukturizācija, šogad samazināsies par 8,7%. Nākamajā gadā Kipras ekonomika savu kritienu piebremzēs – sarūkto jau par 3,9%. EK prognozē, ka izaugsme atsāksies 2015. gadā un sasniegs 1,1%.

Paredzēts, ka Kipras budžeta deficīts šogad sasniegs 6,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt nākamgad tas palielināsies līdz 8,4% no IKP, bet gadu vēlāk – 2015. gadā, samazināsies līdz 6,3%.

Db.lv jau vēstīja, ka augusta sākumā Kipras Centrālās bankas vadītājs Paniks Demetriads paziņoja, ka valstij vajadzējis lūgt starptautisko palīdzību jau tad, kad tika pieņemta vienošanās par Grieķijas parādu norakstīšanu 2011. gadā. Tobrīd Kipra varējusi panākt arī izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, nekā tika piemēroti šā gada martā. Kavēšanās izraisījusi smagu kaitējumu, ja ne katastrofu valsts ekonomikā.


Написать комментарий