Pēdējos simts gados vīrieši Eiropā kļuvuši garāki par vienpadsmit centimetriem

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Kopš XIX gs. vidus vīriešu vidējais augums ir palielinājies par vienpadsmit centimetriem.

Zinātnieki šādu secinājumu izdarījuši, balstoties uz vairāku simtu tūkstošu vīrieši antropometriskajiem datiem, kas dzīvo piecpadsmit Eiropas valstīs, raksta bbc.co.uk.

Interesanti, ka tika pētīts tikai vīriešu augums, jo par sievietēm bija pārāk maz statistikas datu.

Pētījumam tika izmantoti dažādi datu avoti, tostarp armijas ziņas par jauniesaucamajiem un tautas skaitīšanas rezultāti no 1870.gada līdz 1980.gadam.

Izrādījās, piemēram, 21 gadu vecu britu vīriešu vidējais augums bija palielinājies par 10,3 cm: no 167,05cm 1871.-75.gados līdz 177,37 cm 1971. -75.gados. Tajā pat laika posmā Spānijā vīriešu vidējais augums palielinājās par 12cm, Zviedrijā – par 10 cm.

Pretēji pētnieku prognozēm, periodā, kas aptvēra divus pasaules karus un Lielo depresiju, vīriešu vidējais augums Ziemeļeiropā palielinājās īpaši strauji.

"Tas ir interesanti, jo šis bija periods pirms svarīgākākajiem mūsdienu medicīnas un veselības aprūpes sasniegumiem," uzskata profesors Tims Hatons no Eseksas universitātes.

Pēc zinātnieku domām, vīriešu vidējā auguma palielinājumu tajā laika posmā varēja veicināt kopējā vīriešu fertilitātes līmeņa samazināšanās: grūtajos gados ģimenes bieži ir nelielas, tajās ir maz bērnu. Apgrieztu sakarību starp vīriešu augumu un ģimenes lielumu zinātnieki bija atklājuši jau agrāk.

Tomēr galvenā ietekme uz vīriešu vidējā auguma izmaiņām, pēc profesora Hatona domām, ir kopējai medicīnas un veselības aprūpes attīstībai, kas tieši ietekmēja bērnu mirstības samazināšanos.

"Divdesmitajā gadsimtā izdzīvoja tie, kas nebūtu varējuši izdzīvot deviņpadsmitajā," skaidroja Hatons.

Pēc viņa teiktā, nozīme ir arī dzīves apstākļu uzlabojumiem, iedzīvotāju ienākumu pieaugumam un sociālās palīdzības pilnveidošanai Eiropas valstīs.

Savukārt Dienvideiropas valstīs būtiskas vidējā auguma izmaiņas fiksētas pēckara periodā, kad tur tika reformēta veselības un sociālā aprūpe bet ģimeņu ienākumi sāka palielināties.

Cilvēka auguma palielināšanās ir iedzīvotāju veselības uzlabošanās pamatindikators, secina profesors Hatons.


Написать комментарий