Eksperiments pierāda: vajag tikai pusotru minūti, lai bērns ietu līdzi laipnam svešiniekam

foto: saanvi.ru
foto: saanvi.ru

Britu TV raidījums “Daybreak” sadarbībā ar bērnu aizsardzības organizāciju “Kidscape” veica eksperimentu, vai patiešām svešs, nepazīstams, bet laipns un draudzīgs cilvēks spēj panākt, ka bērni dodas tam līdzi. 

No 9 bērniem septiņi ļāvās svešinieka draudzīgumam...

Filmēšana ar slēpto kameru notika kādā relatīvi slēgtā rotaļlaukumā. Eksperiments, protams, notika ar bērnu vecāku ziņu – mammas atradās turpat laukumiņā un tēloja, ka ir aizņemtas telefonsarunā vai kā citādi. Tikmēr pie spēļu laukuma nožogojuma parādījās laipns un draudzīgs vīrs, kurš uzsāka sarunu ar mazajiem. 

Vīrieti bērni nekad iepriekš nebija redzējuši, un viņš tēloja rotaļlaukuma apsargu, kuram it kā pazudis suns. Smaidot viņš tuvojās mazajiem un lūdza pēc palīdzības dzīvnieku sameklēt, aicinot sev līdzi. Gluži neticami, bet bērni nebija jāpierunā ilgi – septiņi no deviņiem eksperimenta dalībniekiem pēc pusotras minūtes ilgas sarunas devās svešajam vīrietim līdzi. 

Lielākā daļa līdzgājēju bija bērni līdz 10 gadu vecumam, un viņi bija savā ģimenē saņēmuši instruktāžu, ka ar svešiem onkuļiem runāt nedrīkst, kur nu vēl doties līdzi. 

Suņa meklēšanai nepiekrita viens bērns, kuram ir jau 11 gadu.

Otrs zēns, septiņus gadus vecs, arī vīrietim atteica, taču video apliecina, ka viņš bija svārstīgs. Zēns lēmumu pieņēma 45 sekunžu laikā – viņš izlēma vīrietim nepalīdzēt un atgriezās atpakaļ pie mātes, kura sēdēja pie galdiņa pārdesmit metrus tālāk. 

Mātes, kuru bērni devās līdzi vīrietim, visas bija šokētas par savu auklējumu izvēli. Daža mamma, instinktu vadīta, sāka saukt mazo atpakaļ brīdī, kad bērns pazuda no redzesloka. “Pārredzamā laukumā tas ir iespējams  - sasaukt savu bērnu, taču ja kaut kas līdzīgs notiktu pūlī uz ielas vai tad, kad es neesmu klāt...” sacīja kāda septiņgadnieka mamma. 

Neviens no bērniem nezināja, ka tiek filmēts, taču tagad visas mammas nolēmušas vēlreiz un vēlreiz pārrunāt šādu un tamlīdzīgu situāciju bīstamību. 


Написать комментарий