ĀM neatļāva Nepālas un Indijas jauniešiem studēt Daugavpilī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neskatoties uz to, ka vasaras sākumā Daugavpils universitātes (DU) rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis stāstīja par vairāk nekā 20 Nepālas un Indijas studentu vēlmi iegūt augstāko izglītību DU, mūsu pilsētā studētgribētāji tā arī neieradās

Jaunieši vēlējās studēt bioloģiju, fiziku, vides zinības, ekonomiku un tieslietu zinātnes. Lai to izdarītu, viņi izgāja angļu valodas pārbaudi, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē saņēma uzturēšanas atļauju, kas, pēc rektora vārdiem, nebija viegli.

Tomēr Ārlietu ministrijā nolēma izsniegt vīzu tikai vienam ārzemju studentam, tādēļ augstskolai esot radušies zaudējumi, jo ārzemju jaunieši studijas jau ir apmaksājuši.

Akadēmiķis A.Barševskis uzskata, ka izglītības eksporta problēma, par kuru pēdējā laikā tiek daudz runāts, jārisina valsts līmenī. „Valstij jābūt gatavai atvērt izglītības eksporta tirgu, jāizlemj, vai Latvijai ir nepieciešami ārzemju studenti, kuri maksā par studijām. Mēs nerīkosim piketu pie ĀM, taču pieprasām noteikt kritērijus, kurus ievērojot ārzemju studenti varēs saņemt vīzu, vai arī Latvijai ir nepieciešams tikai lēts darbaspēks būvniecības jomā. Pateicoties ārzemju studentiem gan valsts, gan augstskolas saņems lielu naudu”, paskaidroja DU rektors.

Pēc viņa vārdiem, diplomātiem bija iemesli atteikt Nepālas un Indijas studentiem, par kuriem viņi neinformēja DU vadību. Minētās valstis neesot tās, kuru pilsoņi bieži vien nodarbojas ar teroraktiem.


Написать комментарий