Rīgas centrāltirgū jau no 2014.gada 1.janvāra varēs norēķināties ar eiro

foto: ts.lv
foto: ts.lv

Lai eiro un latu paralēlās apgrozības periodā laikā no 2014.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 14.janvārim ieskaitot novērstu neērtības, kas var rasties, pircējam maksājot ar latiem un tirgotājam atlikumu izdodot eiro vai centos, Rīgas pašvaldības AS "Rīgas Centrāltirgus" (Centrāltirgus) mudinās pircējus uz tirgu nākt jau ar eiro.

"Ideālā variantā būtu tā, ka likums pieļautu, ka tirgū, tāpat kā, piemēram, sabiedriskajā transportā, maksājot ar latiem, pircējam tiek izdoti attiecīgi lati vai santīmi. Taču likumdevējs nav to paredzējis un atrunājis," stāsta Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs, piebilstot, ka tāpēc jau tuvākajā laikā Centrāltirgus mājaslapā plānots izveidot atsevišķu sadaļu par eiro ieviešanu, lai informētu gan pircējus, gan tirgotājus.

Centrāltirgus eiro ieviešanā ieņems aktīvu pozīciju, jo eiro ieviešana ietekmē visa tirgus dzīvi. "Tāpēc pateikt - tas mūs kā nekustamā īpašumā apsaimniekotājus neskar, ir nekompetenti un banāli. Turklāt tas mūs skar tieši. Centrāltirgu ikdienā apmeklē vidēji 70 000 cilvēku," skaidro Abramovs.

Viņš norāda, ka Centrāltirgus arī pārraudzīs, lai tirdzniecības vietās no 1.oktobra ir izliktas cenu zīmes, kur cenas norādītas gan eiro, gan latos, kā arī pārbaudīs, lai tirdzniecības vietā esošais kases aparāts ir atbilstīgs tām prasībām, ko noteicis likumdevējs. Šajā virzienā Centrāltirgus būs pārraudzītājs un kontrolētājs. Prasības ir noteiktas, un Centrāltirgus pievērsīs uzmanību, lai šīs prasības tiek ievērotas.

"Tomēr Centrāltirgus cer, ka uzraugošās un atbildīgās institūcijas, kas ir iesaistītas gan kontrolē, gan uzraudzībā - policija, Valsts ieņēmumu dienests -, ņemot vērā, ka Latvijā notiks pāreja no vienas valūtas uz citu, kas paredz daudz neērtību, tirgotājiem iedos kādu pārejas vai pielāgošanās laiku vēl pēc 1.oktobra, lai viņi varētu nodrošināt pilnīgu cenu norādīšanu gan latos, gan eiro," atzīmē Abramovs.

Kā ziņots, saistībā ar eiro ieviešanu Rīgas Centrāltirgus kā nekustamā īpašuma apsaimniekotājs līdz šī gada beigām plāno samazināt skaidras naudas darījumus līdz minimumam, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma pārstāvis Ivars Jakovels.

Iespēju nerēķināties ar skaidru naudu plānots nodrošināt vienīgi personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, kā arī pircējiem, kuri izmanto Rīgas Centrāltirgus administrētās autostāvvietas. "Kā uzņēmumam, kas nodarbojas ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanu un tirdzniecības vietu iznomāšanu, jau patlaban no tirdzniecības vietu iznomāšanas līdz pat 75% visu ieņēmumu tiek saņemti bezskaidras naudas darījumos," atklāja Jakovels.


Написать комментарий