32.Vasaras Olimpiskās spēles notiks Tokijā

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Olimpiskās spēles pēc 56 gadu pārtraukuma atgriezīsies Tokijā, kura pirmo reizi planētas labākos sportistus uzņēma 1964. gadā.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sestdien, 7. septembrī, Buenosairesā nobalsoja par 32. Olimpiādes spēļu (Games of the XXXII Olympiad) rīkošanu Japānas galvaspilsētā.

Pirmajā balsošanas kārtā pārāka bija Tokija, taču tai neizdevās iegūt balsu vairākumu. Stambula un Madride balsis dalīja uz pusēm. Lai noskaidrotu otro finālisti, tika sarīkots atsevišķs balsojums, kurā pārāka ar 48 balsīm izrādījās Stambula.

Otrajā kārtā uzvarēja Tokija (60 balsis pret 36), kura konkursā startēja ar saukli "Atklāj rītdienu" (Discover Tomorrow).

Pilsētu atbalstam Buenosairesā ieradās Turcijas premjerministrs Tajips Erdogans un Japānas premjers Šinzo Abe. Ņemot vērā laika starpību, rezultātu paziņošana Tokijā notika 8. septembrī plkst. 05:00 no rīta pēc vietējā laika, savukārt Stambula ir vienā laika joslā ar Latviju.

Pirms rezultātu paziņošanas notika Londonas 2012 un Rio 2016 video prezentācijas. Turpinājumā varēja iepazīt Madrides, Stambulas un Tokijas pieteikumus video formātā. Rezultātus paziņoja SOK prezidents Žaks Roge.

SOK 125. sesija no 7. līdz 10 septembrim notiek Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā. Nākamajās dienās paredzētas SOK prezidenta vēlēšanas un balsojums par skvoša iekļaušanu nākotnes spēļu programmā.

Tokijas izcilība

Tokija 1964. gadā kļuva par pirmo Āzijas pilsētu, kura rīkoja planētas prestižāko notikumu sportā. Pirms tam visas spēles notika Eiropā vai angliski runājošajās zemēs. Tokijas piemērs pavēra ceļu pilsētām no citām pasaules daļām. Piemēram, 1988. gadā spēles rīkoja Āzijas pilsēta Seula, 2008. gadā globālo forumu pirmo reizi uzņēma Ķīna, bet 2016. gadā planētas labākie sportisti ceļos uz Dienvidameriku.

Japānas galvaspilsēta kļūs par pirmo Āzijas pilsētu, kura spēles uzņems atkārtoti. Iepriekš divas vai vairāk reizes forumu uzņēmusi Londona (1908, 1948, 2012), Atēnas (1896, 2004), Losandželosa (1932, 1984) un Stokholma (1912, 1956). Tiesa, Zviedrijas galvaspilsētā otrajā piegājienā notika cīņas tikai vienā sporta veidā – karantīnas dēļ sacensības jāšanas sportā nevarēja notikt Austrālijas lielpilsētā Melburnā.

Tokija piedāvā garantiju fondu 2,25 miljardu latu lielumā, daudz viesnīcu istabu viesiem un uzticamu transporta sistēmu. Starplaikā Japāna divas reizes ir uzņēmusi ziemas spēles (Saporo 1972, Nagano 1998), kā arī kopīgi ar Koreju rīkojusi 2002. gada Pasaules kausa izcīņu futbolā. Tokijas mīnusi ir pārapdzīvotība, piesārņojums un zemestrīču draudi, taču pilsētai ir liela ietekme starptautiskajā arēnā.


Написать комментарий