Māksliniekus salasīja kopā zem mājas jumta pirmās rezidences atklāšanā Marka Rotko Mākslas centrā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sestdien, 7. septembrī Marka Rotko Mākslas centrā Daugavpils cietoksnī tika atklāta rezidence, kas veltīta pazīstamā mākslinieka 110. jubilejai.

Kā jau iepriekš tika ziņots, tajā piedalījās 11 meistari no 9 pasaules valstīm, ieskaitot Japānu, Indiju, ASV, Beļģiju, Kanādu u.c. valstis. Latviju šajos svētkos pārstāvēja divas jaunas mākslinieces, viena no kurām ir daugavpiliete Anna Grinčuka.

Oficiālā rezidences atklāšana notika Marka Rotko Mākslas centra pagalmā, kur pēc īsiem apsveikumiem māksliniekiem piedāvāja piedalīties nelielā perfomancē ar nosaukumu „Sākums”. Viņiem nācās salasīties zem metāla konstrukcijas, kura bija izrotāta ar dažādu krāsu lentām, simbolizējošām kopēju māju. Pēc organizatoru vārdiem tas ir Rotko atgriešanās savās mājās simbols pirms ievērojamās jubilejas.

Kā portālam Gorod.lv paskaidroja Mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka, rezidence jau ir pavisam citāds pasākuma formāts salīdzinājumā ar iepriekšējiem Marka Rotko plenēriem, kuri Daugavpilī notika vairākus gadus pēc kārtas.

Divu nedēļu laikā rezidences dalībnieki Rotko centrā ne tikai aktīvi radīs, bet arī tuvāk iepazīsies ar Daugavpili un Latgali, tiksies ar vietējiem māksliniekiem, apmeklēs Parīzes universitātes filozofijas doktora Izi Morgenšterna lekciju un piedalīsies „Rotko lasījumos”. Turklāt īstenos dzīvē starptautiskā teātra festivāla – darbnīcas „Telpa Daugavpils” dalībnieku idejas, izveidojot bijušajā Cietokšņa kara hospitālī 5 instalācijas.

Pirmo rezidenci protams noslēgs liela darbu izstāde, kuri pēc tam papildinās Mākslas centra glabātuvi pēc jau radušās tradīcijas.

Starp citu šoreiz komisijai nācās ļoti pacensties, atlasot pretendentus dalībai rezidencē, jo tika saņemti vairāk nekā 30 pieteikumi no visas pasaules māksliniekiem, kuri vēlējās priecēt ar savu kreatīvo domāšanu un neparastu pasaules redzējumu.



Написать комментарий