Somijas prezidents: Jūs paši ar visu tiekat un tiksiet labi galā

foto: frontal.rs
foto: frontal.rs

Pirmdien Latvijā oficiālā vizītē ierodas Somijas prezidents Sauli Nīniste.

Pirms vizītes par to, kādas problēmas Somijai un Latvijai līdzīgas, un par pragmatismu attiecībās ar Krieviju.

Eiropas Savienībā patlaban cirkulē gandrīz vai tāds ikonisks jēdziens - strukturālās reformas. Somijā šobrīd arī vēl ir nepieciešamas kādas nozīmīgas strukturālās reformas vai visas jau ir veiktas?

Ir ļoti tālu no tā… Man jāsaka, ka par strukturālām reformām runā tagad, bet par to ir runājuši jau desmitiem gadu. Tas tikai mainās atkarībā no konteksta. Somijā - tas, ar ko mēs saskaramies pašreiz, - ir demogrāfisko problēmu attīstība. Cilvēki Somijā kļūst vecāki, un mums nav tik daudz jauniešu - tas ir tāds izaicinājums nākotnei. Manuprāt, tāds lūzuma punkts būs ap 2030.gadu, vēlāk paliks vieglāk.

Šai problēmai šobrīd ir jāatrod kāds risinājums. Jūs to varat saukt par strukturālām reformām vai kā jums patīk. Somijas valdība tieši pagājušajā nedēļā par šo jautājumu ir pieņēmusi dažus principiālus risinājumus un lēmumus. Tā ir liela dažādu aktivitāšu un izmaiņu pakete. Viena no tām ir diskusija par pensijas vecuma palielināšanu. Tad mums vēl ir jādomā par publisko sektoru, tas ir ļoti liels…

Par lielu?

Es teikšu - ļoti liels. Jārevidē tas, kā iestādes sevi uzaudzējušas labajos gados. Mums ir jāuzlabo sava budžeta balanss, kas pašreiz ir negatīvs.

Mēs Latvijā arī mēģinām risināt demogrāfijas problēmas...

Mēs esam par to debatējuši ar prezidentu Bērziņu, bet, manuprāt, jūs saskaraties ar citu fenomenu - ka jauni cilvēki pamet Latviju.

Bet ir arī dzimstības līmeņa problēmas, un acīmredzot arī Somijā jūs ar to saskaraties.

Jā. Tā ir problēma. Viena atbilde šai problēmai ir pensionēšanās vecums. Ir arī viedoklis, ka mums ir jāimportē vairāk cilvēku, jaunu cilvēku, - kaut gan man nepatīk vārds «importēt», ja runā par cilvēkiem.

Bet paradokss ir, ka mums pašreiz ir arī pietiekami daudz cilvēku bez darba.

Bet vai tad pensijas vecuma palielināšana vēl vairāk nepalielinās bezdarbu, sevišķi jaunatnes vidū?

Jā, ja jūs skatāties uz acumirklīgu rezultātu. Bet valdība, palielinot pensijas vecumu, grib parūpēties par nākotni. Mēs nedomājam, ka pensijas vecuma palielināšanai būs kāds tūlītējs efekts.

Cik es saprotu, deviņdesmitajos gados daudzi somi pameta valsti darba meklējumos kaimiņu valstīs?

Vēl lielākā mērogā tas notika jau sešdesmitajos gados.

Vai viņi atgriezās?

Es nezinu precīzus skaitļus, bet es teiktu… ka tie, kas atgriezās, bija izteikts mazākums, nedaudzi. Pat par spīti tam, ka labklājība Somijā ir augusi.

Tā mums ir arī Latvijas problēma - vai aizbraukušie atgriezīsies.

Es zinu… Es te runāju ar Īrijas vēstnieku Somijā, viņš teica, ka tad, kad Īrijā sākušās problēmas, daudzi baltieši to pametuši. Tikai jautājums, vai viņi ir atgriezušies dzimtenē.

Nē, lielais vairākums ir pārcēlies uz citām zemēm darba meklējumos..

Tā jau es domāju...


Темы: , ,
Написать комментарий