Vēlme mainīt eirokomisāra izraudzīšanās kārtību liecina par «sazvērēšanos» pret Āboltiņu, uzskata politologs Ījabs

foto: Saeimas kanceleja
foto: Saeimas kanceleja

Opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem, kas nupat nākuši klajā ar ierosinājumiem mainīt kārtību, kādā Latvija izraugās kandidātu Eiropas Komisijas komisāra amatam, pievienojusies arī valdošajā koalīcijā esošās Nacionālā Apvienība un Reformu partija.

NA pārstāvošais Imants Parādnieks LNT raidījumam "TOP 10" izteicies, ka NA varētu atbalstīt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesniegto likumprojektu, kas paredz, ka komisāra amata kandidātu ir jāapstiprina Saeimai.

" Tas ir ļoti racionāls priekšlikums. Mēs to noteikti atbalstīsim," teicis Parādnieks. Attiecīgs lēmums jau esot pieņemts NA Saeimas frakcijas sēdē.

LNT lēš, ka ZZS radīto likumprojektu varētu atbalstīt arī otra opozīcijas partija - "Saskaņas centrs", kas vērsās pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, mudinot viņu uzņemties eirokomisāra nominēšanu. Tādējādi likumprojektu, kurš atņemtu Valda Dombrovska (V) valdībai tiesības nominēt nākamo Latvijas pārstāvi Eiropas Komisijā, varētu atbalstīt parlamenta vairākums, proti, 57 deputāti. Tāpat neesot izslēdzama iespēja, ka eirokomisāra izraudzīšanās kārtības maiņu varētu atbalstīt arī Reformu partija.  

Politologs Ivars Ījabs raidījumam paudis, ka opozīcijas un divu koalīcijas partiju nodoms mainīt eirokomisāra izraudzīšanās kārtību liecina par vienotu vēršanos pret "Vienotību" un tās līderi, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kura minēta kā iespējama kandidāte uz eirokomisāra amatu.

"Iezāģēt tiek mēģināts "Vienotībai", kas nozīmē, ka Solvitas Āboltiņas apstiprināšana šajā amatā ir zem samērā liela jautājuma. Lai gan tas tā arī varētu notikt. Vienīgi, teiksim, Āboltiņas kundzei tas prasīs dažus sirmus matus tad, kad viņai būs jāiet runāties ar visām Saeimas frakcijām tajā priekšvēlēšanu atmosfērā. Un tur var iznākt sadurties ar visādiem jaukiem ultimātiem un tamlīdzīgām lietām, kādas mēs jau te pēdējās nedēļās redzam," sacīja Ījabs.

 

 

 

 


Написать комментарий