Latvijas pievienošanās eiro palīdz lietuviešiem psiholoģiski pieņemt atteikšanos no lita, secina Kubiļus

foto: Valsts kanceleja
foto: Valsts kanceleja

Latvijas pievienošanās eiro palīdz lietuviešiem psiholoģiski pieņemt gaidāmo atteikšanos no pašu nacionālās valūtas lita, sarunā ar portālu "Delfi" norādīja bijušais Lietuvas premjers un pašreizējais parlamenta Seima opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus.

Neskatoties uz to, ka no valdības vadītāja krēsla viņš nu ir nonācis opozīcijā, politiķis aizvien atbalsta Lietuvas pievienošanos eirozonai no 2015.gada.

Kubiļus vadītā "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" partija pērnā gada oktobra parlamenta vēlēšanās nonāca opozīcijā, nesaņemot lielu vēlētāju atbalstu. BBC to skaidroja ar Kubiļus valdības aizstāvēto taupības politiku, valdības termiņā no 2008.līdz 2012.gadam, kas vairumam lietuviešu neesot sagādājis tās patīkamākas atmiņas par Kubiļus premjera krēslā pavadītajiem gadiem.

Kubiļus, kurš bija ieradies Rīgā, lai piedalītos "Rīgas konference 2013" prognozēja, ka nākamgad, kad Lietuva iesniegs konverģences ziņojuma prasību Eiropas Komisijai (EK), valsts ar uzviju izpildīšot visus Māstrihtas kritērijus.

Atbildot uz jautājumu, vai koalīcijas partijas "Kārtība un taisnīgums" iniciatīva rīkot referendumu par pievienošanos eiro varētu gūt atbalstu Seimā, Kubiļus atbildēja noraidoši.

"Pievienošanos eiro mums paredz līgums ar ES. Referendumam īsti nav nozīmes, jo lietuvieši jau vienreiz nobalsoja par pievienošanos eirozonai, balsojot par pievienošanos ES," sacīja bijušais Lietuvas premjers.

Kubiļus arī sacīja, ka "fakts, ka Igaunija jau ir pievienojusies, bet Latvija tūliņ pievienosies, psiholoģiski lietuviešiem ļauj vieglāk pieņemt , ka nāksies atteikties no nacionālas valūtas lita.

"Tas arī būtu muļķīgi, proti, nepievienoties. Mēs jau aptuveni desmit gadus esam sasaistīti ar eiro, jau daļēji atdodot savu monetāro politiku. Kāpēc gan pildīt saistības, kas paredz eiro ieviešanu, bet pasu valūtu nemaz neieviest?" retoriski jautāja politiķis.

Pēc pēdējam sabiedriskas domas aptaujām, mazāk nekā 50% Lietuvas iedzīvotāju šobrīd atbalsta Lietuvas pievienošanos eiro no 2015.gada, vēsta portāls "Euobserver".


Написать комментарий