Rotko rezidences dalībnieki ir sajūsmā par uzņemšanu Daugavpilī un mūsu cilvēku viesmīlību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau tika ziņots, sestdien Rotko Mākslas centrā tika atklāta pirmā mākslinieku rezidence, kas veltīta pazīstamā mākslinieka jubilejai.

Pirmdien, 9. septembrī vietējo MIL pārstāvjiem notika preses konference ar rezidences dalībniekiem. Pie tās organizācijas piegāja ļoti radoši: katram pasākuma dalībniekam piedāvāja ekskluzīvu krūzi, kuru bija jārotā ar savu zīmējumu. Žurnālisti ar gatavību zīmēja: kas dzeltenu rudens lapu, kas zaļu palmu kā pagājušā atvaļinājuma simbolu, kas rakstīja uz krūzes savu moto tuvākajai nedēļai.

Vasarīgi saulainais un siltais laiks veicināja labu klātesošo garastāvokli, tādēļ preses konference noritēja īstā siltā atmosfērā.

Sēžot ar siltas tējas krūzi Rotko centra pagalmā, mākslinieki, kuri ir ieradušies uz rezidenci no 11 valstīm, labprāt stāstīja par saviem iespaidiem Daugavpilī, Marku Rotko, mākslas centru un mūsu valsti. Turklāt viņi visi kā viens bija vienisprātis, no sirds jūsmoja par mūsu cilvēku viesmīlību un atsaucību, kā arī brīnišķīgo pasākuma organizāciju.

ASV māksliniece Karena Hansena atzīmēja, ka, atbraucot uz Daugavpili, saņēma daudz vairāk nekā gaidīja. Polijas mākslinieks Mišels Gorskis bija sajūsmā par vecajām Daugavpils cietokšņa ēkām, kuras ir tik labi saglabājušās, atzīmējot, ka Rietumos šādu būvju ir pavisam maz. Beļģijas pārstāve, kura ir dzimusi Baltkrievijā, Nataļja Zolonskaja teica, ka te jūtas kā mājās: silti, omulīgi un labi.

Nidi Agarvala no tālās un eksotiskās Indijas portālam pastāstīja, ka te jūtas kā īsta VIP persona, bet Mākslas centrs un it īpaši zāle, kas veltīta Markam Rotko, ir aprīkota ar modernām tehnoloģijām, viņai radīja neizdzēšamu iespaidu. „Izveidot šādu centru ir liels izaicinājums, turklāt gan no ārpuses, gan no iekšpuses tas sajūsmina, un te ir ko redzēt un no kā mācīties”, - pārliecināta Indijas māksliniece.

Kanādas māksliniece Sindija Džeina Merksi paskaidroja, ka ar Rotko daiļradi viņas valstī ir labi pazīstami, bet par viņa dzimteni Daugavpili nezina neko. Tieši tādēļ viņai būs ļoti patīkami kļūt par savdabīgu Kanādas sūtni un reklamēt mūsu lielisko pilsētu Kanādā.

Japānis Takahiro Nišida pasūrojās, ka aizmirsa mājās saulesbrilles: viņš negaidīja šeit tik saulainu laiku un patiesi jūsmoja par Latgales skaistumu un mūsu cietokšņa skatiem. Viņš pastāstīja, ka Daugavpilī ir bagāts kultūras mantojums un spēks tālākai veiksmīgai tā attīstībai. Bet uz Rīgas mākslinieces Rasas Jansones paziņojumu par to, ka 3 stundu brauciens no galvaspilsētas līdz Daugavpilij ir diezgan ilgs, pajokoja, ka braucienam no Japānas viņš patērēja mazliet vairāk laika.

Visi mākslinieki divas nedēļas radoši strādās, bet šī darba rezultātus varēs apskatīt noslēguma izstādē, kura notiks Marka Rotko dzimšanas dienā 25. septembrī.



Написать комментарий