Grendei pārmet publiskus melus un nekompetenci

foto: ksusha-club.ru
foto: ksusha-club.ru

Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes darbības neatņemama sastāvdaļa ir bijusi nesaprašanās ar lielu daļu cilvēku, kas pārstāv kultūras nozari.

Savas darbības sākumposmā ministre pamatīgi sastrīdējās ar rakstniekiem, kuri jau tolaik runāja par ministres nekompetenci. Tam sekoja vēl citi incidenti, taču krīze Ž.Jaunzemes-Grendes un lielas daļas inteliģences attiecībās iestājās šoruden, kad ministre pretēji žūrijas komisijas lēmumam Operas valdes locekļa amatā neapstiprināja līdzšinējo Operas direktoru Andreju Žagaru, kurš Balto namu vadījis 17 gadu. Ministres lēmums daudzos izraisījis tik pamatīgu sašutumu, ka sociālajā vietnē Facebook radīta tā sauktā draugu kopa Grende, atkāpies!, kurā apvienojušies vairāki kultūras cilvēki, kuri uzrakstījuši publisku vēstuli ar aicinājumu kultūras ministrei atkāpties.

Kā Dienai stāstīja viena no akcijas iniciatorēm, dzejniece Liāna Langa, viņu aktivitāšu pamatā ir prasība par kompetenci. "Ministres nekompetence kultūras jomā ir acīmredzama. Negatīvu incidentu ar kultūras ministri ir bijis ļoti daudz, pēdējais, protams, ir saistīts ar Operu. Taču es vēlos uzsvērt, ka mūsu akcija nav vērsta uz Žagara aizstāvību, mūsu galvenā prasība ir pēc kompetenta kultūras ministra. Saistībā ar Operu vissliktākie ir Ž.Jaunzemes-Grendes publiskie meli, kad auditorkompānijas Ernst&Young ziņojumu par Operas finanšu stāvokli, kurš bija visnotaļ atzinīgs un pozitīvs, ministre noslepenoja, apgalvojot, ka to izdarījusi auditorkompānija. Šādi meli nevar būt pieņemami. Un, gadu pirms Rīga kļūst par Eiropas kultūras galvaspilsētu, apdraudēt izcilāko Latvijas kultūras zīmolu ar nezināmu menedžmentu ir neprofesionāli un nekompetenti."

Dienas aptaujātie kultūras cilvēki savos uzskatos par ministres demisijas nepieciešamību tik vienoti nebija. Dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš atzina: "Lai gan ne vienmēr esmu solidārs ar Kultūras ministrijā notiekošo, tomēr ētisku apsvērumu dēļ es publisko vēstuli ar aicinājumu Grendei atkāpties neparakstīju. Šāds žests nav manā gaumē." Dziesmu svētku virsdiriģents Ivars Cinkuss norādīja, ka neredz lietderību šādai akcijai gadu pirms Saeimas vēlēšanām. "Jebkurā gadījumā lēmums par atkāpšanos vai palikšanu amatā ir jāpieņem pašai ministrei. Es gan nezinu, kur mēs dabūsim jaunu kultūras ministru tik īsu laiku pirms vēlēšanām."


Написать комментарий