Aizejošo ministru Sprūdžu slavē tie, kurus Zalāna laikā apdalīja

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Bijušais pašvaldību ministrs, viens no kādreizējiem Tautas partijas līderiem Edgars Zalāns būtu laimīgs, ja varētu vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tik labā laikā, kādā šīs jomas ministram ir lemts būt Edmundam Sprūdžam (RP).

Viņš savukārt ar braucienu uz Preiļu un Aglonas novadiem, kur tikās un iepazinās ar jaunievēlētajiem Latgales pašvaldību vadītājiem, uzsācis atvadu vizītes pirms aiziešanas no amata 1.decembrī. "Šis ir laiks, kad var izsist reģioniem pēc iespējas lielāku naudu nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā," uzskata E. Zalāns, kurš E.Sprūdža iestāšanos par pašvaldību referenduma likumu un deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās uzskata par daudz mazsvarīgākiem uzdevumiem. E.Sprūdžs savu veikumu cīņā par Eiropas naudu nevērtē kā niecīgu. Taču tas nav bijis tik pamanāms kā viņa spēkošanās ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

E.Zalāns ieies vēsturē kā reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs, kurš 2009.gadā pabeidza administratīvi teritoriālo reformu. Savukārt no sava priekšgājēja Aigara Štokenberga viņš 2007.gadā mantoja arī pienākumu cīnīties par Eiropas fondu finansējumu reģioniem jaunajā plānošanas periodā, kas drīz beigsies. Toreizējā Aigara Kalvīša (TP) valdība izšķīrās atbalstīt 17 reģionālās attīstības centrus, kuriem bija priekšrocības ES fondu naudas saņemšanā pilsētvides attīstībai. Ārpus šī saraksta palika arī Latgales pilsētas Preiļi, Balvi, Krāslava, Ludza - tieši tās pašvaldības, kuras tagad slavē aizejošo ministru E.Sprūdžu.

"Par Latgales rīcības programmu mēs ministram esam pateicīgi. Tiekoties ar Edmundu Sprūdžu, atcerējāmies to, kas bijis labs, bet par tālāko jau nerunājām," pēc ministra vizītes sacīja Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (Latgales partija). Balvu novada priekšsēdis Andris Kazinovskis (LZS) ministra veikumu vērtē līdzīgi, "jo beidzot viens ministrs mēģināja analizēt Latgales situāciju un tai sniegt palīdzību, no cilvēciskās puses mums pretenziju nav." Cita lieta, ka pašvaldības pārraugošais ministrs neesot bijis tik spēcīgs, lai nostātos pret centralizācijas tendencēm, kas mazina pašvaldību lomu. Kādreizējais Saeimas deputāts un vēl viens bijušais ministrs Māris Kučinskis Latgales mēru izteikto atzinību saista tieši ar to, ka savulaik vairākas Latgales pilsētas neiekļāva to reģionālās attīstības centru sarakstā, kas varēja pretendēt uz ES finansējumu pilsētu infrastruktūras attīstībai, ko sev izcīnīja Līvāni. Nauda veidojot arī attieksmi.


Написать комментарий