Atklāj lielāko biomasas koģenerācijas staciju Latvijā

foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediji
foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Vakar Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Somijas Republikas prezidents Sauli Nīniste Jelgavā svinīgā ceremonijā atklāja Fortum koģenerācijas staciju, kurā par kurināmo izmantos biomasu.

Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās ar centralizētu siltumapgādi Jelgavas pilsētas iedzīvotājus un uzņēmumus, bet elektroenerģija tiks pārdota brīvā tirgū.

Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās apmēram 85% no pilsētas centralizētās siltumapgādes slodzes. 

«Siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana koģenerācijas procesā ir viens no Fortum stratēģijas stūrakmeņiem. Tas ir resursu un izmaksu ziņā efektīvs risinājums, turklāt atjaunojamo energoresursu izmantošana līdz minimumam samazina CO2 izmešu daudzumu,» teica Markus Rauramo, Fortum finanšu prezidents. «Vienlaicīga identiskas biomasas koģenerācijas stacijas būvniecība Somijas pilsētā Jarvenpē, ļāva efektīvāk izmantot resursus un zināšanas,» viņš skaidro.

«Pāreja uz enerģijas ražošanu koģenerācijas režīmā ievērojami uzlabos energoefektivitāti un salīdzinājumā ar siltumenerģijas ražošanu katlu mājās, pozitīvi ietekmēs centralizētās siltumapgādes pakalpojumu un konkurētspēju,» sola Ginta Cimdiņa, SIA Fortum Jelgava valdes priekšsēdētāja.

Fortum jaunā koģenerācijas stacija par kurināmo izmantos šķeldu un aizstās novecojušās jaudas, kurās kā kurināmo izmantoja dabasgāzi, samazinot CO2 izmešu daudzumu par aptuveni 44 000 tonnām gadā salīdzinājumā ar 2010. gadu. Jelgavas koģenerācijas stacijas elektriskā jauda ir  23 MW, bet siltumenerģijas jauda -  45 MW. Gadā tā saražos 110 GWh elektroenerģijas un 230 GWh siltumenerģijas. Īpaša tehnoloģija ļaus izmantot arī citus cietos kurināmā veidus – kūdru un koksnes atlikumus. 

Koģenerācijas stacijas celtniecība tika sākta 2011. gada augustā un prasīja apmēram 570 000 darba stundas.

Fortum investīcijas koģenerācijas stacijā ir ap 50 miljoniem latu.



Написать комментарий