Dzejas dienas – 2013 Daugavpilī: Rudzu maize ar medu, dziesmas latgaliešu valodā, muzikāla pasaka un jauni dzejoļi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otro gadu pēc kārtas Daugavpils un novada Dzejas dienu svinīgā atklāšana notiek Raiņa mājā – muzejā Berķenelē.

Pirms tam jau pēc izveidojušās tradīcijas šī pasākuma dalībnieki godina izcilo latviešu dzejnieku, noliekot ziedus vispirms uz viņa tēva kapa, bet pēc tam pie Raiņa pieminekļa Daugavpils universitātes skvērā.

Tāpat kā iepriekšējā reizē visus Dzejas dienu viesus un dalībniekus ar lielā zvana skaņām pulcēja vecajā akmens šķūnī, kur arī notika atklāšanas ceremonija.

Mājas – muzeja Berķenelē teātra studijas „Kamolītis” audzēkņi režisora Ivara Brakovska vadībā, kuri kļuva par šī pasākuma vadītājiem, demonstrēja savus daudzpusīgos talantus. Viņi ne tikai jautri jokoja, bet arī spēlēja dažādus mūzikas instrumentus, dejoja un dziedāja, bet pasākuma noslēgumā parādīja skatītājiem spilgtu, oriģinālu un ļoti muzikālu iestudējumu pēc pazīstamās Imanta Ziedoņa pasakas „Pasaka par pogu” motīviem.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja mājas – muzeja darbiniece Lilita Novicka, par galveno Dzejas dienu atklāšanas ceremonijas tēmu kļuva grūtā zemnieku darba rezultāti: maize, medus, siers, piens. Tieši tādēļ pašā sākumā Ivars Brakovskis galvenā dravnieka lomā bagātīgi ar dūmotāju apkūpināja skatītājus ar aromātiskiem dūmiem un kļuva par pasākuma līdzvadītāju. Vēlāk viņa vadībā visus pasākuma dalībniekus pacienāja ar garšīgu rudzu maizi un svaigu smaržīgu medu.

Publikai nelielu koncertu sniedza dziedātājs un mūziķis Artūrs Uškāns, kur dziedāja dziesmas latgaliešu valodā, bet viņa jaunais kolēģis Staņislavs Kozlovskis pārsteidza ar profesionālo ģitāras spēli.

Visus jaunā dzejoļu krājuma autorus apbalvoja ar nelieliem suvenīriem. Jāatzīmē, ka apbalvoto skaitā bija žurnāliste un fotogrāfe Egita Terēze Jonāne. Kopā jaunajā dzejas krājumā, kurš laists klajā par godu Dzejas dienām – 2013, ietilpst 49 vietējo autoru darbi latviešu, krievu, baltkrievu un latgaliešu valodā.

Jau no paša sākuma jautrais dravnieks radīja vieglu un brīvu noskaņojumu, tādēļ formālā lentas pārgriešanas ceremonija notika atbilstošā gaisotnē: ar jokiem un smiekliem. „Palaist jauno dzejas krājumu brīvībā” aicināja tā redaktores Lindu Kilēvicu un Fainu Osinu. Pasākuma vadītājs pēc visiem teātra žanra likumiem ilgi ieturēja pauzi, lai neļautu to izdarīt ātri.

Ceturtdien, 12. septembrī Dzejas dienu ietvaros pilsētas skolās notiks tradicionālās dzejas stundas un skolēnu skatuves runas konkurss „Zelta sietiņš”.

Dzejas dienas noslēgsies ar Fainas Osinas jaunā dzejas krājuma „Осевки” prezentāciju Rotko Mākslas centrā.



Написать комментарий