Apmeklētājus gaida Ziemeļeiropas vecākā skrošu rūpnīca Daugavpilī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No 1885. gada Daugavpilī, Varšavas ielā 28 slejas Daugavpils Skrošu rūpnīcas tornis, kurš labi kalpo gan par orientieri pilsētā, gan kā rūpnīcas vizītkarte,joprojām pildot savas senās tradīcijas skrošu liešanā arī šodien.

Pirmsākumos skrošu rūpnīcas tornis bija koka konstrukcijas būve - apkārtnes lepnums, augšpusē izgreznots ar skaistiem kroņiem un vēja rādītājiem, bet pēc 1911. gada ugunsgrēka tas ieguva pašreizējo sarkano ķieģeļu veidolu.

Reisnera rūpnīca Dinaburgā (Daugavpilī), jau 1886. gadā pieminēta "Mednieka kalendārā", raksturota kā liels uzņēmums – kvalitatīvu svina skrošu ražotājs.

Rūpnīca piedāvā apskatīt vēsturisko ekspozīciju, skrošu liešanas cehu, uzkāpt tās unikālajā 37m augstajā tornī, zem kura atrodas 19m dziļā dzesēšanas aka. No rūpnīcas torņa paveras skats uz slaveno Daugavpils Baznīcu kalnu, pilsētas centru un tālumā esošajiem cietokšņa vaļņiem.

Pēc rūpnīcas apskates ikvienam ir iespēja izmēģināt saražoto produkciju rūpnīcas šautuvē. Ir iespēja noskatīties filmu par svina kausēšanas, liešanas procesu un patronu ražošanu.

Rūpnīca ir vecākā munīcijas ražotne Ziemeļeiropā. Vienīgā šāda veida rūpnīca Baltijā, un viens no vecākajiem industriālā mantojuma objektiem Latvijā. Rūpnīcā atrodas Eiropā vienīgais strādājošais svina liešanas tornis.

Cauri gadsimtiem, gan cariskās Krievijas, gan Latvijas pirmās brīvvalsts, gan Padomju Savienības, gan Latvijas neatkarības laikā - rūpnīca vienmēr ir ražojusi augstas kvalitātes medību skrotis, ko tā turpina darīt arī joprojām.

Rūpnīcā redzamas iekārtas un konstrukcijas, kas tika uzbūvētas 19. gs., papildinātas pirms un pēc abiem Pasaules kariem, tās labi saskaņojas ar modernajām iekārtām, kas tiek izmantotas munīcijas ražošanai.

Daugavpils Skrošu Rūpnīca ir sagatavojusi īpašu piedāvājumu skolēnu grupām, un aicina to izmantot līdz 30.10.2013.


Написать комментарий