Skandāls – Liepas tuvinieki izbrāķē izcilā baletdejotāja pieminekli

foto: F64
foto: F64

Nupat laukumā pie Latvijas Nacionālās operas svinīgi atklāts piemineklis izcilajam baletdejotājam rīdziniekam Mārim Liepam. Tā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi neslēpa prieku, taču...

Liepas piederīgie svinīgajā pasākumā nepiedalījās, jo izveidoto skulptūru uzskata par bezgaumīgu un nepiemērotu Māra Liepas godināšanai.

Piemineklis atklāts

Pirms trim gadiem Latvijas Nacionālajā operā svinīgi tika parakstīts nodomu protokols izveidot Rīgā pieminekli izcilajam baletdejotājam Mārim Liepam. Toreiz savu prieku par šādu lēmumu neslēpa arī klātesošais mākslinieka dēls dejotājs Andris Liepa. Projekta mecenāti bija miljonāri Boriss un Ināra Teterevi. Šā projekta realizēšanu Teterevi uzticēja kādreizējai kultūras ministrei Helēnai Demakovai. Pagājušajā ceturtdienā, atzīmējot Latvijas Nacionālās operas ēkas 150. gadadienu, piemineklis laukumā pie operas tika atklāts. «Tas ir ļoti priecīgs un ļoti skaists brīdis. Māris Liepa ir pasaulē nesis Latvijas un Rīgas vārdu. Viņš bija izcilākais sava laika dejotājs, un man prieks, ka dzimtenē viņam beidzot atdots pienācīgs gods,» sarunā ar »VZ« savu aizkustinājumu neslēpa Ināra Tetereva. Šo pieminekli pēc projekta kuratores Helēnas Demakovas uzaicinājuma veidojuši igauņu mākslinieki Jāns Tomiks un Jiri Ojavers – Igaunijas Mākslas akadēmijas profesori.

Radi neierodas

Diemžēl pieminekļa atklāšanas svinībās klāt nebija izcilā baletdejotāja Māra Liepas piederīgie. Par pieminekļa nodoma protokola parakstīšanu pirms trīs gadiem priecājās gan viņa bērni – baletdejotāji Andris Liepa un Ilze Liepa, gan arī māsa Edīte Roziņa. Viņa pagājušajā gadā devusies aizsaulē, savukārt dejotāja bērni jau labu laiku centās oponēt pieminekļa mecenātiem, lai tēvam tiktu veidots citādāks piemineklis. Tā kā Teterevu vārdā projektu virzošā Demakova nav ņēmusi vērā dejotāja piederīgo iebildumus, Liepu ģimene neuzskatīja un joprojām neuzskata pie operas atklāto skulptūru par veltījumu savam tēvam.

Lūdz noņemt tēva vārdu

Jau dažas dienas pēc pieminekļa atklāšanas ar skarbu paziņojumu portālā «focus.lv» klajā nāca Andris Liepa. «Bija konkurss, mēs ar komisiju pārāk stingri neko neatrunājām. Bet Boriss [Teterevs] vienkārši vienojās ar skulptoru no Igaunijas un izveidoja šo murgu. Atsūtīja foto, pēc kura es jau sapratu, cik piemineklis ir neglīts,» sašutumu neslēpa Liepa. «Lūdzām to neuzstādīt. Tikāmies ar [Rīgas mēru] Nilu Ušakovu un [kultūras ministri] Žanetu Jaunzemi-Grendi, bet viņi mūs nepaklausīja. Žēl, jo varēja izdoties kaut kas patiesi skaists un iespaidīgs,» savu stāstu turpina izcilā dejotāja dēls. Viņš pieminekli tēvam uzskata par Māra Liepas simbola necienīgu un to apzīmēja kā «bērna veikumu darbmācības stundā». Arī Andra Liepas māsa Ilze Liepa uz tēva pieminekļa atklāšanu raugās ļoti negatīvi. «Piekrītu savam brālim. Piemineklis ir bezgaumīgs un briesmīgs. Es lūdzu noņemt no šā šausmīgā veidojuma sava tēva vārdu. Man sāp, ka tiek apkaunota mana tēva piemiņa,» īsā sarunā ar »VZ« izteicās Ilze Liepa.

Helēnītei ielaista «zvaigžņu slimība»

Šā projekta kuratores Helēnas Demakovas viedokli par šo nesaprašanos »VZ« neizdevās noskaidrot. «Man nav laika runāt, es šobrīd cepu gaļu. Es tagad esmu privātpersona, nevis ministre,» līdz galam nenoklausījusies jautājumu, noskaldīja mūždien augstprātīgā Demakova un nometa mobilo telefonu...


Написать комментарий